Johan Simons gaat nieuw Rotterdams theatercollectief leiden

"Experimenteel theater moet opnieuw de plaats krijgen die het verdient"

EPA
Theater- en operaregisseur Johan Simons wordt vanaf 1 januari 2017 artistiek directeur van Theater Rotterdam. Dat is het collectief waarin Ro Theater, de Rotterdamse Schouwburg, Wunderbaum en Productiehuis Rotterdam zich hebben verenigd. Dat nieuws maakte hij bekend bij de in ontvagstname van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.

De Prins Bernhard Cultuurprijs prijs wordt jaarlijks toegekend aan personen of organisaties die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de muziek-, theater- of kunstenwereld. Simons mocht de prijs dit jaar in ontvangst nemen voor zijn "grote verwezenlijkingen in de theaterkunst in binnen- en buitenland".

Europees model

Op de ceremonie van de prijs lichtte Simons dus ook zijn toekomstplannen toe. In samenwerking met het nieuwe collectief Theater Rotterdam zal de regisseur-theatermaker de komende jaren een nieuw stadstheater naar Europees model ontwikkelen. Het uitgangspunt daarbij zal de vervloeiing van gezelschap, collectief en schouwburg tot één alomvattend geheel zijn. "Ik wil me inzetten om het theater zichtbaar te maken, om het onbekende binnen te halen en zelf de grenzen over te steken, om modellen voor de toekomst te ontwikkelen, om jong talent te ondersteunen", aldus Simons.

Ik wil me inzetten om het theater zichtbaar te maken, om het onbekende binnen te halen en zelf de grenzen over te steken, om modellen voor de toekomst te ontwikkelen

Johan Simons, theatermaker

Rond de nieuwe plannen van de theatermaker doen al een tijdje wilde geruchten de ronde. Enkele maanden geleden liet hij immers al horen het experimentele theater in Nederland meer kansen te willen geven. "Kunst moet hier opnieuw de plaats krijgen die het verdient", zo klonk het toen. Met de opstart van het nieuwe collectief wil hij van die plannen nu dus concreet werk maken.

Internationale samenwerking

Theater Rotterdam gaat in 2017 van start. Daarnaast neemt Simons in 2015 ook het artiestiek leiderschap van theatergezelschap NTGent opnieuw op. Bovendien blijft hij ook tot 2017 regievoerende intendant bij de Münchner Kammerspiele.

Vanuit die internationale combinatie aan theaterposities, lijkt Simons dan ook de geknipte persoon om een tweede doel van het nieuwe Rotterdams Theater te bereiken, namelijk de uitbouw van één groot Europees theatergezelschap. Een samenwerking tussen NTGent, Rotterdam en Hamburg lijkt daarbij zeker niet uitgesloten.