Zo zeg je sorry

Shutterstock
Of het nu tegen je mama, je beste vriendin of je vriendje is, sorry zeggen is niet gemakkelijk. Maar wel belangrijk!

1. Een uitdrukking van spijt
Dit lijkt heel gemakkelijk, maar toch is dit niet het geval. Gewoon 'sorry' is vaak niet voldoende. Zeg er ook altijd bij waarom je je excuseert: 'Sorry dat ik je geheim doorvertelde,' of 'Sorry dat ik gisteren zonder reden kwaad geworden ben'. Dit toont dat je je echt wilt excuseren voor wat je (niet) gedaan hebt. Als je alleen 'sorry' zegt, lijkt het alsof je geen moeite doet.

2. Zeg waarom je deed wat je gedaan hebt
Leg altijd even uit waarom je zo deed. Zo kan de andere persoon ook begrijpen hoe dit allemaal kwam. Misschien deed hij/zij iets waar jij niet goed tegen kan, en dan verdient hij/zij het om dat te weten. Zo kan je ervoor zorgen dat nutteloze ruzies niet meer voorkomen in de toekomst.  

3. Toon dat je weet dat jij verantwoordelijk bent
Zeg: 'Ik weet dat ik het verpest heb' of 'Ik weet dat ik verkeerd was'. Zo toon je dat je echt spijt hebt, en dat je alle schuld op jou neemt. Hierdoor zal de andere persoon zich beter voelen, en je sneller vergeven. Dit toont ook hoe volwassen jij bent!

4. Beloof dat je het nooit meer gaat doen
Maar je moet het natuurlijk niet alleen beloven, maar ook echt doen. Toon dat je geleerd hebt uit deze ruzie, en dat het nooit meer zal gebeuren.

5. Vraag om vergiffenis
Hiermee toon je de andere persoon dat je écht wilt dat alles opgelost wordt. Dit zal ervoor zorgen dat hij/zij zich ook beter voelt, en dan zal hij/zij je sneller vergeven.