Ga naar de mobiele website
^ Top

Zo stel je grenzen voor je ouders

shutterstock
You can do it!

1. Maak ruimte voor conversatie
Zorg voor een ideaal moment waarop je zeker bent dat je ouders kunnen luisteren en dat jij weet wat je wilt zeggen. 

2. Wees open en eerlijk over wat jij wilt
Vertel hen wat je wilt, op een rustige manier. Spreek ook in Ik zou graag...'s  in plaats van Jullie moeten's, daarmee toon je aan wat jij wilt zonder dat het lijkt alsof je hen regels oplegt. Het is belangrijk dat je respectvol blijft, enkel zo kunnen jullie een goede conversatie hebben.

3. Geef iets terug
Toon aan dat de afspraken wederzijds werken, als zij jou na het uitgaan bij een vriendin laten slapen, zal jij altijd laten weten dat je veilig bent thuisgekomen, bijvoorbeeld. Als zij beloven nooit meer in je privéspullen te zitten zonder dat jij erbij bent, zal jij hen altijd vertellen waar je bent en/of met wie. Dat soort dingen. 

via GIPHY

4. Geef hen tijd
Misschien is het voor hen raar dat jij plots meer zelfstandig wordt, ouder wordt en dus minder hun hulp nodig hebt. Het zal voor hen dus ook waarschijnlijk gek zijn dat jij om een gesprek vraagt en om regels/afspraken. Normaal is dat de taak van de ouder, dus geef hen zeker wat tijd om alles te laten bezinken.

5. Toon aan dat je hen nog steeds graag ziet
Dat je wat meer privacy of zelfstandigheid wilt, wil niet zeggen dat je hen niet meer graag ziet. Maak dat dan ook duidelijk! 

via GIPHY
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug