Zo overleef jij het premenstrueel syndroom

Shutterstock
Je maandstonden beginnen natuurlijk allemaal met PMS, het premenstrueel syndroom, waar ongeveer 15 op 20 vrouwen last van krijgen de week of tien dagen voor ze ongesteld worden. Je bent zeker niet alleen als je onder andere last hebt van pijnlijke borsten, hoofdpijn. Je kunt je ook extra emotioneel voelen en natuurlijk is er ook nog je buik die aanvoelt alsof er een oorlog in gaande is.

Dit is wat je kunt doen aan jouw symptomen:

1. KRAMPEN
Krampen horen niet echt bij PMS, maar wel zeker bij ongesteld zijn. Wat je eraan kunt doen is natuurlijk een pijnstiller nemen, een lage dosis wanneer je de krampen voelt opkomen helpt het beste en voorkomt ergere pijn. Sommige vrouwen zeggen ook dat sporten of een orgasme hebben helpt om de krampen over te laten gaan, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen.

2. PIJNLIJKE BORSTEN
Door de veranderende hormonen in je lichaam tijdens je maandstonden, kan je last krijgen van pijnlijke borsten. Wat je daaraan kunt doen hangt af van hoeveel last je ervan hebt. Vaak houden de behandelingen in: cafeïne vermijden, een goedpassende Bh dragen en zo weinig mogelijk vettigheid eten.

3. RUG- EN GEWRICHTSPIJN
Er is geen echte verklaring waarom we last kunnen krijgen van onze rug en gewrichten tijdens onze regels. Wel is bekend dat als je baarmoeder wat gekanteld ligt, je sneller last krijg van pijn in je onderrug. Het beste wat je hieraan kunt doen is een warmwaterkruik of kersenpitkussentje leggen waar het pijn doet.

4. MISSELIJKHEID
Ook dat is een van de bijwerkingen van PMS. Jammer genoeg is er niet echt iets wat je kunt doen om dat te voorkomen. Wel kan je ervoor zorgen dat je genoeg slaapt, genoeg beweegt en niet te veel suiker of cafeïne inneemt. Ook iets warm op je buik leggen kan helpen en ervoor zorgen dat je licht verteerbare dingen eet ook.

5. MOODSWINGS
Mood swings of stemmingswisselingen worden altijd opgegeven als een bijwerking van PMS. Dit is echter nog niet echt bewezen en wordt ook vaak overdreven. Ja, je hebt natuurlijk last van je hormonen en kan je extra emotioneel voelen, maar echte stemmingswisselingen horen er eigenlijk niet bij. Als je merkt dat je extreem veel last hebt van zulke wisselingen en zeker als je ze hebt tijdens of net na je maandstonden, raadpleeg je best een dokter.

6. HOOFDPIJN
Zowel de schommelingen in je hormonen als de daling in hormonen die plaatsvindt net voor je maandstonden kunnen ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt. Sommige vrouwen hebben ook last van menstruele migraine, die ook te maken hebben met je hormonen, maar niet echt een symptoom zijn van PMS. Het is belangrijk om te weten of je last hebt van hoofdpijn of migraine, waar misselijkheid en lichtsensitiviteit bijhoren. Die pijnen worden allebei op een andere manier behandeld, dus als je er veel last van hebt ga je best eens langs bij je huisdokter of gynaecoloog.