Zó help je Justin Biebers en One Directions album naar nummer één

Facebook
Opgelet: hier komt wiskunde bij kijken!

Vergeet het doemdenken op vrijdag de dertiende, de nieuwe platen 'Made In The A.M.' van One Direction en 'Purpose' van Justin Bieber zijn eindelijk verkrijgbaar. Reden genoeg dus om vandaag uit je bol te gaan! Maar hoe kan jij ervoor zorgen dat je je favoriete artiest(en) zo goed mogelijk steunt? Gewoon het album online of fysiek kopen, logisch toch? Maar wist je dat streamen OOK meetelt? Hieronder leggen we uit hoe dit precies wordt berekend. Let's do some math!

Wanneer je naar 'MitAM' en 'Purpose' luistert op een van de volgende services zal jouw streaming voor de Official Chart meetellen:

- Spotify
- Deezer
- Google Play
- Napster
- O2 Tracks
- Rara
- Rdio
- Xbox
- Apple Music

En als je nog meer streams wil voor Bieber of de jongens van One Direction, waarom deel je dan niet gewoon je favoriete tracks met je vrienden op Facebook en Twitter? (Wij zitten toch vol goede ideeën, niet?!)

En hier komt het wiskundige gedeelte. Er is namelijk een methode die de Official Charts Company gebruikt om streams van bijvoorbeeld Spotify gelijk te stellen aan gewone verkoop van een plaat. Ze nemen de 12 meest gestreamde nummers van het album, met de twee favoriete singles die vervolgens worden gelijkgesteld aan het gemiddelde van de andere tracks (oh boy). Het totaal van de streams wordt dan gedeeld door 100. Maar voor de duidelijkheid vind je hier een duidelijk schema van deze veel te ingewikkelde berekening.

Als je jouw streamingskills even wil uittesten, kan je hier alvast je gang gaan! Of hier. ;) Probeer eens!

Wat is jouw favoriete plaat? Laat het ons weten in onze app-poll!