5 dingen die je moet weten over negatief denken

shutterstock
Betrap jij jezelf vaak op negatieve gedachten? Deze dingen moet je weten.

Als je vaak merkt dat negatieve gedachten je brein binnensluipen, zijn er 5 dingen die je daarover moet weten. Wat er in je hoofd omgaat heeft namelijk een invloed op je hele leven. Heb jij hier zelf geen last van, maar een van je vriend(inn)en wel? Dan is het waarschijnlijk nog belangrijker om dit te lezen, zodat je weet wat zulke gedachten allemaal inhouden en welke gevolgen ze kunnen hebben.

Deze dingen moet je weten en onthouden:

1. Negatieve gedachten vermenigvuldigen zich
Het begint misschien heel klein, maar voor je het weet voel jij je enorm slecht. Dat is omdat een kleine gedachte kan uitgroeien tot een heel verhaal, dat je dan gaat geloven ook al bestaat het enkel in je hoofd. Eens je in een patroon van negatief denken terechtkomt, is het zeer moeilijk om daaruit te geraken.

2. Ze houden je tegen
Negatieve gedachten kunnen ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen een enorme deuk krijgt, waardoor je nooit je beste zelf kunt zijn.

3. Ze staan in de weg van jouw succes
Als jij je slecht in je vel voelt, ga je ook niet gemakkelijk een nieuwe uitdaging gaan of jezelf een hoger doel opleggen. Dat allemaal terwijl je wel in staat bent om meer te doen!


4. Ze zorgen ervoor dat jij je waardeloos voelt
Door deze gedachten heb je het gevoel dat jij niet de enige bent die jezelf niet leuk vindt, je krijgt het idee dat je vrienden je stom vinden en dan mensen die je niet kennen ook al een slecht idee van je hebben. Houd er rekening mee dat dit volledig tussen je oren zit en praat erover met je omgeving.

5. Je kunt eraan werken
Je kunt je negatieve gedachten omzetten in positieve. Afhankelijk van hoe veel last je hebt van je gedachten, zal dit minder of meer tijd en moeite kosten. Het is wel de moeite waard, want voor je het weet voel jij je weer goed in je vel en dat heeft invloed op alle aspecten van jouw leven!

Enorm handig lijkt dit lijstje misschien niet, maar het is heel belangrijk om te weten wat het effect van negatieve gedachten kan zijn.  In sommige situaties kan je vanaf nu jezelf erop wijzen dat het maar tussen je oren zit en misschien zelfs je gedachten een plaats geven. Het probleem analyseren en herkennen is al een eerste stap naar positief denken!