Jitske Van De Veire krijgt versterking als woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero

Jitske Van de Veire, Senne Misplon en Naomi van Hauermeiren zijn de drie nieuwe woordvoerders van Wel Jong Niet Hetero
Wel Jong Niet Hetero Jitske Van de Veire, Senne Misplon en Naomi van Hauermeiren zijn de drie nieuwe woordvoerders van Wel Jong Niet Hetero
Jitske Van De Veire (25), dochter van radiopresentator Peter Van De Veire, heeft versterking gekregen als woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero. Daarvoor deed ze dat job alleen, nu krijgt ze Senne Misplon en Naomi Van Hauwermeiren aan haar zijde. Wel Jong Niet Hetero wil de zichtbaarheid rond seksuele- en genderdiversiteit verhogen. 

“Elke woordvoerder heeft een eigen unieke identiteit, achtergrond en verhaal te vertellen”, zegt Sander Cornelis, algemeen coördinator van Wel Jong Niet Hetero. “Kinderen en jongeren hebben in hun ontwikkeling nood aan diverse voorbeelden waarin zij zich kunnen herkennen, zeker wanneer ze geconfronteerd worden met gevoelens die niet conform de norm zijn. Het klimaat ten aanzien van seksuele- en genderdiversiteit is in onze samenleving de laatste jaren gunstiger geworden. Toch is het voor jongeren nog steeds belangrijk om zichtbare rolmodellen te hebben die net zoals hen geconfronteerd worden met ‘anders zijn’.”

Die taak zullen Jitske Van De Veire, Naomi Van Hauwermeiren en Senne Misplon nu met drie op zich nemen. Van De Veire (zij/haar) is veruit de meest bekende van de drie en deed de job voordien alleen. Zij zal nu het team aansturen. “Woordvoerder zijn betekent voor mij een persoon zijn waar mensen zich aan kunnen spiegelen, info aan kunnen vragen, bedenkingen mee kunnen bespreken. Het is ook een vorm van leiderschap, maar dan niet op de traditionele manier. Het is samen met anderen leiden, een steunpunt zijn. Ik keek vroeger erg hard op naar mensen waar ik nu niet meer naar opkijk. Ik heb de tijd genomen om mezelf te waarderen, te leren kennen, en van mezelf te leren houden. Dat is de boodschap die ik wil verspreiden. Vecht voor uzelf, uw overtuiging, uw zijn, de rest volgt wel.”

Op zaterdag 18 mei, tijdens de Belgian Pride in Brussel, wordt de nieuwe campagne ‘Be your own rolemodel’ gelanceerd, ter ere van het 25-jarige bestaan van de organisatie. Ze wil een oproep doen naar jongeren om trots te zijn op ieder kantje aan zichzelf dat anderen misschien vreemd vinden. “Zo is het bijvoorbeeld prima wanneer je als meisje graag ‘mannelijke’ kledij draagt, of als jongen experimenteert met make-up”, vertelt Naomi Van Hauwermeiren (zij/haar, die/hun).  “Maar het is even oké om niet te moeten ‘kiezen’. Vertrek van datgene wat je leuk vindt, ongeacht of dit nu met mannelijkheid of vrouwelijkheid te maken heeft. Mens zijn is kleurrijk en divers, kies vooral voor jezelf.”

Ook Senne Misplon (hij/zijn) heeft een eigen missie: “Vlaamse transpersonen waren tot voor kort erg onzichtbaar in onze media. Ik ging daarom op zoek naar Amerikaanse of Britse voorbeelden. Als gezicht van de organisatie wil ik mee de zichtbaarheid verhogen over de verschillende projecten en visies die WJNH uitdraagt. Het is een kans om een safe space te creëren waar jongeren zich goed voelen. Ik ben dankbaar en trots dat ik samen met Jitske en Naomi een stem mag zijn voor jongeren die vaak vergeten worden.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.