Jean-Marie Dedecker slaat terug nadat ‘Familie’-acteur Maxime De Winne hem een idioot noemt: “Ik nodig hem uit...”

Dieter Bacquaert
Maxime De Winne (41), Quinten uit ‘Familie’, heeft scherp uitgehaald naar Jean-Marie Dedecker. Hij is het absoluut niet eens met diens ideeën over het klimaat.

“De klimaatverandering is gewoon bewézen. Het is wetenschap”, aldus Maxime De Winne. “En de mens is verantwoordelijk. Wie dat niet wil inzien, steekt zijn kop in het zand. Weet je wat ik niet snap? Dat een idioot als Jean-Marie Dedecker de kans krijgt om overal te verkondigen dat de jongeren die voor het klimaat opkomen klimaatgoeroes zijn die hem regels willen opleggen. En dat ze naïef en verwend zijn. Hij is een klimaatnegationist. En dat kan zomaar. Op de BBC bijvoorbeeld, wordt zo iemand gewoon van het scherm geflikkerd. Hier niet, dat is jammer.”

Wat Jean-Marie Dedecker (66), die het zeer goed heeft gedaan tijdens de afgelopen verkiezingen, hiervan vindt? “De aarde warmt op en de geesten verhitten”, zegt Jean-Marie. “De enigszins beperkte herseninhoud van ‘Familie’-acteur Maxime De Winne is blijkbaar al aan het overkoken terwijl CO2 nochtans niet giftig is. In plaats van onze Vitabishummeltjes de straat op te sturen om te spijbelen voor het klimaat zouden hun groene schoolmeesters hen eventjes een lesje klimaatgeschiedenis kunnen geven.”

“Onze planeet koelt al miljoenen jaren af en warmt telkens weer op”, gaat Dedecker verder. “Toen de Neanderthalers en de homo sapiens op de aarde rondliepen, stond de zeespiegel wereldwijd zes meter hoger dan nu en was het vijf graden warmer op Antarctica. En in de Middeleeuwen was de gemiddelde temperatuur twee tot drie graden hoger dan vandaag, en er waren toen geen fabrieksschouwen die CO2 in de lucht spuwden. En er draafden enkel paarden en ezels op onze wegen.”

Geen klimaatontkenner

Jean-Marie Dedecker gaat verder: “In 1972 waarschuwden klimaatwetenschappers nog voor ‘global cooling’ in plaats van ‘global warming’. Klimaat is nu precies een religie geworden met haar eigen Zweedse Messias (Greta Thunberg), haar eigen Vaticaan (het IPCC = Intergovernmental Panel on Climate Change), haar eigen concilies (de klimaatconferenties), haar eigen hogepriesters (de klimaatwetenschappers) en haar eigen inquisitie. Ik ben geen klimaatontkenner, maar ik vraag me af hoe groot de invloed van de mens is in de opwarming, terwijl de zon de stookketel is van onze planeet. Niemand kan me daar een antwoord op geven, je krijgt dan alleen het verwijt dat je een negationist bent.”

Kopje koffie

Tot slot heeft Jean-Marie Dedecker nog een uitnodiging voor de ‘Familie’-acteur: “De wereldberoemde Hollywood-ster en klimaatkenner Maxime De Winne is altijd van harte welkom om van gedachten te wisselen bij een kopje koffie in plaats van een lepel vitriool.”

VTM56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • René Mattyns

  Ik kijk niet naar Familie, maar hoor het soms als het bij m'n dochter opstaat.Ik hoor mensen teksten opzeggen, erbarmelijk toneel.Zinnetjes opzeggen en de grootste lulkoek verkondigen die een ander voor je opschrijft.De taalfouten zijn op VRT en VTM niet te tellen wanneer onze pseudo intellectuelen, pseudo wetenschappers en politieke clubleden het eens komen uitleggen bij een gekleurde zender met een agenda en draaiboek.Neem daar een politcoloog en filosoof bij die het allemaal weten en ju

 • Liliane Vervliet

  JMD heeft het meestal bij het rechte eind.

 • andre callens

  Het bewijs dat ijstijden en hete periodes afwisselen op aarde is in 1920 al bewezen door de theorie van Milankovic en bevestigd door ijsboringen in Vostok de lengte van deze periodes is ongeveer 41.000 jaar. Ik was heel bezorgd over het klimaat en fan van Richard Tol Nobel prijs winnaar voor de vrede in 2007 maar hoe meer ik mij verdiepte in deze materie , hoe meer ik denk dat JM Dedecker gelijk zou kunnen hebben.

 • Jef Vangheluwe

  O.K. @Jan Krommentak, de mens versneld veel zaken aan het milieu door z'n afval, wel iets waar alhier al veel wordt aan verholpen, maar aan het klimaat ,als het nu af koelt of verwarmd, heeft de mens geen enkel invloed...

 • Luc Van Hoef

  JMD op zijn best