Jean-Claude Van Damme vertoeft al kwarteeuw in belastingparadijzen

AP
Na muzieksterren als Bono, Madonna en Shakira, sporticonen als Lewis Hamilton en filmvedetten als Keira Knightley, duikt nu ook de acteur Jean-Claude Van Damme op in de Paradise Papers. Dat berichten De Tijd, Knack en Le Soir, de drie Belgische media die meewerkten aan het internationale onderzoek naar de Panama Papers.

De gelekte documenten bewijzen dat de 57-jarige actieheld al een kwarteeuw zijn weg kent in de wereld van de belastingparadijzen. Met daarin tussen 1993 en 2014 een bijrol voor zijn inmiddels 83-jarige vader die in België woont en die acht van zijn films mee heeft geproduceerd. Van Damme richtte onder meer enkele postbusvennootschap op op Aruba, Curaçao en de Britse Maagdeneilanden. Zijn vader was dan soms aandeelhouder en directeur, en natuurlijk waren de belastingsvoorwaarden telkens heel gunstig.

Van Damme reageert gepikeerd. "De gedeeltelijke bevindingen in uw artikel zijn gebaseerd op gelekte en gestolen documenten", reageert zijn advocaat in De Tijd. "De meeste informatie is oud en achterhaald. Het is niet illegaal om bedrijven op te richten in andere landen. (..) Mijn cliënt heeft alle wetten en regels strikt opgevolgd."
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Het fortuin van JC Van Damme wordt geschat op 30 miljoen $. Met hetgeen hij kan uitsparen aan belastingen als hij dat parkeert in belastingsparadijzen kan hij heel goed leven. Hij zou dom zijn als hij geen belastingen zou ontwijken.

 • Jean West

  Hoeveel zijn er vroeger naar Nederland en Luxemburg gereden om hun coupons te verzilveren. Al die gewone burgers die nu kritiek hebben omdat dit niet meer mogelijk is.

 • Johny Van Laethem

  Dat dhr Van Damme dit doet zoals vele anderen, is begrijpelijk maar ethisch niet verantwoord. .Minder begrijpelijk en ethisch onverantwoord is het feit dat de oud-gouverneur , dhr Verplaetse van de Nationale Bank zijn pensioen in het buitenland laat belasten ipv te investeren in de Belgische economie.

 • Corette Avare

  hoe zou je zelf zijn als je uw rijkdom langs alle kanten afpakken

 • Jozef Van Vaerenbergh

  Zijn echte naam is niet "Van Damme" vandaar dat een en ander minder zichtbaar is. Maar ja vennootschappen in andere landen met belastingvoordeel zijn nog altijd volkomen wettelijk.