Jarenlange slaapstoornis bezorgt tv-gezicht Annick Ruyts hartproblemen en zwaar geheugenverlies

Tv-gezicht Annick Ruyts.
FOTO I&C Tv-gezicht Annick Ruyts.
Tv-gezicht Annick Ruyts (54) slaakt een noodkreet: ze kampt al drie jaar met een zware slaapstoornis. De presentatrice van tv-programma's als ‘Grenzeloze liefde’ en ‘We are from Belgium’ deelde haar lijdensweg op social media en die blijkt als insomniapatiënte heel heftig te zijn.

“Na 3 jaar slapeloosheid ben ik vreemd genoeg een expert in slaaptips”, schrijft Annick. “Zij die wakker liggen, hebben de tips, zij die slapen, hebben ze niet nodig. Ik heb twee soorten nachten. Ofwel lig ik maar een paar uur wakker. Dat zijn mijn goede nachten. Ofwel ga ik om 23 uur slapen en weet ik om 1 uur dat het niets wordt. Dat zijn mijn witte nachten: de nachten waarin ik gewoon niet slaap. En het zijn er te veel. Ik krijg mijn kop niet stil.”

“Ik heb vanalles geprobeerd: yoga, ademhalingsoefeningen, wietolie (zonder THC), Valeriaan, het hele homeopathische gamma. Echte slaapmedicatie wil ik niet nemen, daar word je afhankelijk van. Dat is voor noodsituaties, als het echt niet meer gaat. Ik wil dit zelf oplossen. “Het is de menopauze”, zeggen ze. Kan, zeker. Maar ik heb twee maanden hormonen genomen en werd er alleen dik van. “Je moet gezond eten”, zeggen ze. Dat doe ik al jaren en sinds enkele maanden drink ik ook bijna geen alcohol meer. In de kerstvakantie deed ik een slaaponderzoek in het UZ. Dat wees uit dat mijn lijf wel slaapt, maar mijn hersenen niet. Die gaan gewoon door alsof ik aan het werken ben. Bijna geen diepe slaap en weinig REM-slaap. Ik ben officieel insomniapatiënte. Gevolgen op termijn: hartproblemen en heel zwaar geheugenverlies. Daar moet ik iets aan doen. Mijn volgende stap is mindfulness. In de hoop de knop te vinden om dat geraas in mijn hoofd uit te zetten. En gewoon te slapen.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Van der Goten

  Chappeau voor Annick Ruyts. Volhouden maar !

 • Laura DeBacker

  Een jointje doet ook veel, ik slaap al jaren met moeite; tenzij ik een jointje rook. Ik ga niet beweren dat ik dan perfect slaap, maar ik kan wel slapen dan. Geen chemische toestanden, gewoon puur natuur

 • Annie Debecker

  Hoe ouder je wordt hoe slechter je slaapt. Heel veel mensen hebben dit probleem hoor, en dat je daar nu echt een zwaar hartprobleem en ‘dementie’ van gaat krijgen blijft de vraag. Niet teveel over nadenken en neem een slaaptabletje als dat je alleen zou kunnen helpen.

 • Sandro Merlino

  Ikzelf had zware gezondheidsproblemen wegens insmnia. Al 25 jaar slaap ik met één pilletje Imovane en ja het is een farmaceutisch product en is verslavend. Het was kiezen om het 'minste kwaad'. Nu ben ik 65 en nog kerngezond. Acht uur slapen per nacht is een must. Voor de rest leef ik zo 'natuurlijk' mogelijk zonder medicamenten. Met hetzelfde middel werd mijn moeder 93, woonde alleen thuis en was mentaal niet aangetast. Ze stierf door een hartstilstand, zoals men zegt: van ouderdom.

 • Marlene denkt

  Afspraak maken bij een orthomoleculair arts!