Hotdogketen Würst is failliet: schuldenberg van 970.000 euro

Jeroen Meus met een 'haute dog': een culinaire versie van de hotdog, zeg maar.
Klaas De Scheirder Jeroen Meus met een 'haute dog': een culinaire versie van de hotdog, zeg maar.
Wat Wim Ballieu met zijn gehaktballen en Sergio Herman met zijn frieten schijnbaar wel lukt, heeft de 'haute dog' niet klaargespeeld. Würst, het geesteskind van Jeroen Meus, is failliet en zit op een schuldenberg van 970.000 euro.

Jeroen Meus was gisteren opnieuw niet bereikbaar voor commentaar. Heette het maandag nog dat de tv-kok een hele dag opnames had voor de Eén-quiz 'Twee Tot De Zesde Macht', dan luidde het gisteren kurkdroog: 'Alles is geschreven'.

Maandag stonden de klanten van Würst voor een gesloten deur. En ook gisteren gingen de drie vestigingen van de keten (in Leuven, Gent en Antwerpen) niet open. Even na de middag bevestigde de rechtbank van koophandel het faillissement van Würst. Een curator moet nagaan of een doorstart van de winstgevende takken van het bedrijf mogelijk is. Dat zou gaan over Würst Leuven en de foodtruck die op evenementen als Rock Werchter staat. De filialen van Gent en Antwerpen gaan naar alle waarschijnlijkheid nooit meer open.

In de marge van de sluiting raakte ook bekend dat Jeroen Meus al in januari 2017 ontslag had genomen als zaakvoerder van zijn geesteskind. Hij zou ook al zijn aandelen verkocht hebben. Uit de jaarrekeningen bleek dat het financieel erg slecht ging met Würst. Na het vertrek van Meus als zaakvoerder ging de keten 85.000 euro in het rood. Met 970.000 euro had Würst eind vorig jaar ook een derde meer schulden dan een jaar voordien. Wie de voornaamste schuldeisers zijn en hoeveel personeel nu op straat staat, is onduidelijk. Evenmin als de oude baas wilde ook het huidige management gisteren niet reageren.

Tweede keer

Het is al de tweede keer dat een zaak die opgericht is door Jeroen Meus, failliet gaat. In 2015 ging restaurant Luzine over de kop, twee maanden nadat Meus' schoonbroer de zaak had overgenomen. Ook bij Würst lijkt de tv-kok het zinkend schip net op tijd verlaten te hebben, al is er nog veel onduidelijkheid over de rol die Meus - ondanks de verkoop van zijn aandelen - nog steeds speelde bij Würst.

Koken op tv is blijkbaar een stuk lucratiever en makkelijker dan in een echte zaak. Toen Meus Würst oprichtte, spiegelde hij zich aan collega Wim Ballieu, die met Balls & Glory een succesverhaal leek te schrijven. Al maakte de gehaktballenketen - vier restaurants en twee foodtrucks - vorig jaar 795 euro winst. En zelfs dat was een huzarenstukje: het jaar ervoor leed Balls & Glory nog 103.853 euro nettoverlies. De schulden werden met 82.000 euro afgebouwd, maar bedragen nog 430.578 euro. Tegenover een eigen vermogen van amper 26.942 euro zal de gehaktballenzaak nog enkele goede jaren moeten kennen om echt van een bloeiende zaak te kunnen spreken.

Dat je als tv-kok wel degelijk succes kunt boeken in de horeca, bewijst dan weer Sergio Herman. Hij opende enkele jaren geleden zijn eigen frituurketen Frites Atelier. Het filiaal in Antwerpen, het eerste in ons land, boekte vorig jaar 16.000 euro winst. Weliswaar een schijntje tegenover de 333.688 euro die The Jane, Hermans tweesterrenrestaurant, liet optekenen.
181 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Lambrechts

  ik versta niet wat de media (fake ) tekens zijn naam mag gebruiken voor zaken die al lang niet meer van hem waren !!! schandalig in zijn plaats zou ik de media een proces aanspannen

 • Jan Verstrepen

  Dure worsten.

 • Michel Jacobs

  Ik ben er een paar keer gaan eten, in Leuven. Leuke combinaties ,maar de kwaliteit van de worst was niet beter dan die uit de supermarkt en ik had elke keer verteringsproblemen nadien. De voorafgaande zin is dan nog een vriendelijk understatement.Als je core- product niet boven het maaiveld uitsteekt, kan je niet beter verwachten. A propos, ik ben opgegroeid in een beenhouwerij.

 • Bieke Lodewijckx

  Tsja.. wat wil je? Kwam pas een kraam van hem tegen. €9 euro voor zo een hotdogbroodje... daar slik je wel ff 2keer harder van. Het is niet eens speciaal, dus dat je daar zoveel geld aan gaat vragen dat is tot je eigen toedoen. Voor dat geld heb je op een ander al bijna 4 volwaardige broodjes.

 • John Debecker

  iets voor de fiscus , uitspitten die zaak op zo een korte tijd 1 000 000 euro in het rood?????? Leveranciers zijn hier de dupe van!!!!! en gaan in slechtse geval mee failliet, dit kan allemaal in Belgie. Ze sponseren misschien een voetbalploeg?