Hond leert vliegtuig besturen in Brits TV-experiment

THINKSTOCK
In Dogs Might Fly, een reeks voor de Britse televisiezender Sky 1, proberen de makers aan te tonen dat het geheugen en het redeneringsvermogen van honden goed genoeg ontwikkeld zijn om hen een licht vliegtuig te laten besturen.

Hobbypiloten op een Londense luchthaven berichtten vorige week over een hond die vastgegespt was op een oplegger. Het dier worstelde met een besturingsknuppel gelijkaardig aan die van een vliegtuig, tot hij erin slaagde om het voertuig rondjes te laten rijden. Sky 1 bevestigde dat de hond, volgens de ooggetuigen een labrador, een simulatietraining doorliep ter voorbereiding op een mogelijke eerste vlucht.  

"Deze scène maakt deel uit van ons project om de buitengewone vaardigheden van honden te onderzoeken. De ultieme vraag is: 'Kan een hond een vliegtuig besturen?' Daarom hebben we dus wat training gedaan met een vliegtuigsimulator", aldus Caroline Hawkins, creatief directeur bij Oxford Scientific Films, de documentairemakers achter de reeks.  

Drie honden in een Mini

In 2012 vond er in Nieuw-Zeeland al een experiment plaats waarbij drie honden om beurt een Mini over een raceparcours bestuurden, nadat hen aangeleerd was om de auto te starten, in versnelling te zetten en vervolgens 70 meter te rijden vooraleer de wagen te doen stoppen.

Maar kunnen honden echt aangeleerd worden om de besturing en versnelling van een vliegtuig te bedienen en om de opstijgprocedures uit te voeren?

"We weten zeker en vast dat honden heel intelligent en goed te trainen zijn - ze zijn vaak bekwamer dan we denken," aldus Hawkins. "In de reeks gaan we op zoek naar een antwoord op die vraag, op een veilige en gecontroleerde manier, die plezierig is voor de honden. Terwijl de training vordert, kijken we ernaar uit om te ontdekken of het voor een hond mogelijk is om een vliegtuig te besturen."

Hawkins benadrukt dat het welzijn van de honden en de veiligheid van de honden en het publiek centraal staan tijdens het project. De hond wordt ten allen tijd vergezeld door professionele piloten en trainers.

Asielhonden

Productiehuis Oxford Scientific ging in asielcentra over het hele land op zoek naar geschikte honden en werkt voor het project samen met een team van dierenwelzijnspecialisten, hondentrainers en kennelmedewerkers om de dieren voor te bereiden op hun vliegervaring. De honden krijgen uiteenlopende oefeningen waarbij hun niveau van communicatie, empathie, geheugen en redenering wordt beoordeeld. De reeks gaat volgend jaar op antenne.