Natalie Portman: "Ik ken élk geheim van de First Lady"

Natalie Portman (35) is één van de favorieten voor de Oscars, die later deze maand uitgereikt worden. Dat heeft ze te danken aan haar sublieme vertolking van Jackie Kennedy in 'Jackie', een rol die haar bloed, zweet en tranen heeft gekost. De actrice las tijdens de voorbereiding van de film liefst twaalf biografieën over de First Lady: "Ik leerde zoveel, waardoor ik me zelfzekerder voelde. Het was alsof ik elke dag nieuwe geheimen over haar te weten kwam."

Hoe moeilijk was het om in de huid te kruipen van de legendarische Jackie Kennedy, iemand die iedereen kent?

"Iedereen kende haar door en door: de manier waarop ze praatte, bewoog en de kleren die ze droeg... Het was voor mij erg belangrijk dat ik er exact hetzelfde uitzag als zij. Ik moest er zo geloofwaardig mogelijk uitzien voor het publiek. Het was best eng om haar te vertolken omdat er zoveel kan misgaan. Het moeilijkste was om het moment van de moord na te spelen, omdat er zoveel foto's van bestaan. Iedereen heeft er een beeld van en weet dus precies wat er zich die dag afspeelde. We wilden alles zo accuraat mogelijk weergeven. Het gezicht van haar man werd voor haar ogen aan flarden geschoten en dan moest ik die gevoelens ook nog op de juiste manier in beeld brengen. Je eerste instinct is om hysterisch te reageren, maar dat is helemaal niet wat Jackie deed. Ze was zó in shock dat ze niet goed wist hoe ze moest reageren. Ruimte voor improvisatie was er dus helemaal niet."

Hoe ben je aan de voorbereiding van je rol begonnen?

"Ik had maar heel weinig tijd om me voor te bereiden, omdat de film zo snel in elkaar gebokst werd. Ik werkte samen met een 'dialect coach', want het was voor de filmmakers erg belangrijk dat ik haar accent juist had. Ik las ook twaalf biografieën over Jackie Kennedy. Dat had heel wat voeten in de aarde, maar ik ben er achteraf gezien blij om dat ik er zo veel tijd in heb gestoken. Ik leerde zoveel over haar, waardoor ik me een pak zelfzekerder voelde van zodra de opnames startten. Het was alsof ik elke dag nieuwe geheimen over haar te weten kwam."

Hoe voelde het om haar garderobe te dragen?

"Ik droeg vooral veel outfits die ze net na de moord van haar man droeg. Die waren heel anders dan de legendarische looks waar ze zo bekend om stond. Jackie was in rouw, dus de kledij die ze droeg was erg somber. Ik vond het gemakkelijk om me volledig in te leven omdat ze zoiets verschrikkelijks had meegemaakt. Ik begreep heel goed wat ze in de dagen na de moord op haar man voelde en meemaakte. Toch vond ik het - op een vreemde manier - fijn om elke dag naar de set te komen, vooral omdat de samenwerking met de regisseur Pablo Larraín zo vlot verliep. Ik had me geen betere regisseur kunnen inbeelden. Hij weet precies wat hij wil en hoe hij het in beeld wil brengen, maar hij staat tegelijkertijd ook open voor suggesties."

Je groeide als kind op in Hollywood. Hoe probeer je er zo een normaal mogelijk leven op na te houden?

"Mijn familie had helemaal niets met showbizz te maken, dus na mijn werk ging het er heel normaal aan toe. Mijn ouders hebben zich nooit met mijn carrière of met mijn geld bemoeid en ze hebben zich nooit vragen gesteld. Zij hebben altijd hun uiterste best gedaan om mijn privéleven zo goed mogelijk van mijn werk te scheiden. Ik voel me soms een weerwolf: de ene dag ben ik een superster, terwijl ik de andere dag de normaalste persoon ter wereld ben. Dat blijft heel bizar aanvoelen."

De VS gaat door de nieuwe president ongetwijfeld een tumultueuze tijd tegemoet. Hoe schat jij de toekomst van het land in?

"Er zullen nog veel protestmarsen georganiseerd moeten worden. We zouden allemaal naar buiten moeten komen om op te komen voor onze rechten, om te vechten voor de dingen waar we in geloven en om in te gaan tegen de maatregelen waar we het niet mee eens zijn. Amerika kan een prachtig land zijn, maar het is hoog tijd dat we een nieuwe revolutie starten. Het is dringend tijd dat we het heft in eigen handen nemen en voor eens en voor altijd met al het onrecht komaf maken."

'Jackie' draait vanaf vandaag in de Belgische bioscoopzalen.

Meer showbizznieuws recht uit Hollywood: volg HLN-reporter Kristien ook op Facebook, YouTube, Twitter of Instagram via @KristienMorato

Photo News
Photo News