Michael Keaton verklapt het geheim achter McDonald's

Photo News
Michael Keaton schittert vanaf morgen in 'The Founder', een film over de controversiële oprichting van McDonald's. Wij zaten onlangs in LA samen met de acteur, die niets als goede herinneringen overhoudt aan de fastfoodketen: "McDonald's was een 'bestemming'. Je betaalde indertijd 19 cent voor een hamburger, en er was geen enkele andere hamburgertent die deze prijs kon evenaren. Ik had een hoop broers en zussen met wie ik naar daar ging, en alleen nog maar in de auto stappen om naar daar te gaan was al een heel evenement op zich."

"We kennen allemaal McDonald's, maar er zijn maar weinig mensen die weten hoe het ontstaan is. Hoeveel wist jij op voorhand over deze fastfoodketen?"
 
Michael Keaton: "Ik wist helemaal niks af van de geschiedenis van McDonald's. Heel wat mensen weten dat Ray Kroc met McDonald's te maken had, maar verder is er maar heel weinig geweten over het ontstaan van de fastfoodketen. Om heel eerlijk te zijn: ik wist niet eens dat McDonald's door twee broers werd opgericht! (lacht) Het is in elk geval één van de interessantere Amerikaanse verhalen die ik op het scherm heb gebracht, zo veel is zeker. Ik was meteen erg onder de indruk van het script en wilde meteen met de filmmakers aan tafel zitten. Hoe meer we het over de film hadden, hoe interessanter ik het verhaal vond. En hoe meer scènes we inblikten, hoe meer ik er in opging."  

"Herinner je nog de eerste keer dat je naar McDonald's ging?"

"Ik kan me de eerste keer niet herinneren, maar ik kan me nog wel herinneren dat ik als jong manneke naar daar ging. McDonald's was een 'bestemming'. Je betaalde indertijd 19 cent voor een hamburger, en er was geen enkele andere hamburgertent die deze prijs kon evenaren. Ik had een hoop broers en zussen met wie ik naar daar ging, en alleen nog maar in de auto stappen om naar daar te gaan was al een heel evenement op zich."  

"Wat is jouw relatie met McDonald's?"

"Dit was als kind één van de beste plaatsen om te komen natuurlijk. We gingen niet zo vaak, dus het was altijd heel speciaal wanneer we dan wél gingen. Ik heb helemaal niks tegen McDonald's, maar ik zou er nu niet meer naar toe gaan. Het spreekt me nu gewoon niet meer zo aan. Ik heb mijn zoon wel een paar keer mee naar daar genomen, maar ook weer niet te veel omdat het eten nu niet bepaald gezond is."

"Wat is het geheim achter McDonald's?"

"Het zit 'm in de saus. (lacht) Nee, ik heb geen flauw idee. Ik denk dat ze het bijlange niet meer zo goed doen als vroeger. Ze krijgen meer en meer met concurrentie te maken, die het tegenwoordig veel beter doen. Alles heeft zijn houdbaarheidsdatum. Hamburgertenten zullen er echter altijd zijn, dat is zoals mensen altijd T-shirts en jeans zullen dragen, of altijd koffie zullen drinken. Dat is de enige zekerheid die we hebben in het leven." (lacht)  

"Denk je dat je door je Oscarnominatie voor 'Birdman' meer rollen kan krijgen?"  

"Sowieso. Het heeft me een heleboel voordelen gegeven, en het is natuurlijk heel fijn dat ik mezelf nu een 'Oscargenomineerde' mag noemen. Ik wil in de eerste plaats een goede acteerprestatie neerzetten, keihard werken en doen wat er van mij verwacht wordt. Meer vraag ik niet."  

'The Founder' draait vanaf morgen in de Belgische bioscoopzalen.