Mark Wahlberg over Boston Marathon: "Aanslag heeft de stad veel sterker gemaakt"

Lionsgate
15 april 2013 zal voor altijd in het geheugen gegrift staan van de inwoners in Boston. Dit is de dag waarop er tijdens de jaarlijkse marathon twee bommen afgingen, 3 mensen stierven en een heuse klopjacht werd geopend op de twee jonge terorristen. Mark Wahlberg - zelf geboren en getogen in Boston - maakte er samen met regisseur Peter Berg een film over: 'Patriots Day', die vanaf deze week bij ons in de zalen draait. Een interview.

"Je bent geboren en getogen in Boston. Hoe belangrijk vond je het om het verhaal van je eigen stad te vertellen?"

Mark Wahlberg: "Ik wilde het in de eerste plaats juist doen. Ik heb vaak gedacht dat het misschien nog te vroeg was om er een film over te maken. Het was heel moeilijk en ik heb heel lang getwijfeld om de rol aan te nemen. Ik wist dat - of ik nu ja zei of niet - dat de film sowieso wel door iemand gemaakt zou worden. Daarom heb ik besloten om me op het project te storten, zodat ik er zeker van kon zijn dat het juist gedaan zou worden."

"Ben je ooit zelf naar de marathon gaan kijken?"

Wahlberg: "Heel vaak zelfs. De finishlijn aan Boylston Street ligt op amper een paar meter van het middelbaar (Copley High) waar ik school heb gelopen."

"Hoeveel research heb je op voorhand gedaan?"

Wahlberg: "We hebben oneindig veel materiaal bij elkaar verzameld. Eén van de eerste mensen met wie ik heb samen gezeten is Ed Davis, de politiecommissaris die alles van dichtbij heeft meegemaakt. We beschikten over zo veel beeldmateriaal omdat de aanslag zo uitgebreid in het nieuws is gekomen, ook dat heeft ons een heel eind op weg geholpen."

"Voelt Boston anders aan sinds de aanslag?"

Wahlberg: "Absoluut. Het voelt nu veel positiever aan. De hele gemeenschap is veel hechter geworden en dat is in elk deel van de stad goed te voelen."

"Denk je dat we door de aanslagen in onder andere Brussel, Boston en Parijs voorzichtiger zijn geworden?"

Wahlberg: "Wel, het leven kan zo gedaan zijn. Er is niemand die ons morgen kan beloven. Ik doe er dan ook alles aan om mezelf niet onnodig in gevaar te brengen. Ik ben doorheen de jaren gelukkig een pak wijze geworden en ik ben bijlange niet meer de durfal die ik vroeger was. Maar je moet natuurlijk ook niet overdrijven: leef gewoon je eigen leven en voel je vrij om te gaan en staan waar je wil. Gedraag je en probeer om zo normaal mogelijk te zijn. Al zal ik de eerste zijn die toegeeft dat hij elke dag piekert over de toekomst."

"Heb je op voorhand contact gehad met de families van de overledenen?"

Wahlberg: "Ik heb een aantal familieleden ontmoet, en sommige ontmoetingen waren heel stressvol, intens en emotioneel. Ze vertelden ons waar ze zich wel en niet goed bij voelden, en wij wilden er in de eerste plaats voor zorgen dat we hun voorkeuzen respecteerden. Bill Richard, de vader van het 8-jarige jongetje dat omkwam bij de aanslag, heeft de film gezien en was tevreden met het resultaat. Hij heeft ons uiteindelijk de toestemming gegeven om op het einde van de film een foto van zijn zoon te tonen, wat voor ons heel veel betekende."

'Patriots Day' draait vanaf nu in de Belgische bioscoopzalen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels