David Duchovny: "Ik ben nooit een believer geweest"

THE X-FILES: DAVID DUCHOVNY & GILLIAN ANDERSON KEREN NA 14 JAAR TERUG ALS MULDER & SCULLY

AP
'The X-Files' is na veertien jaar terug van weggeweest. David Duchovny (55) en Gillian Anderson (47) kruipen voor het tiende seizoen opnieuw in de huid van FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully. Voor wie fan was van Scully en haar iconische rode haren: Anderson draagt - in tegenstelling tot vroeger - een pruik. Maar voor de rest lijken beide hoofdrolspelers amper een haar veranderd, en blijft het succesrecept ongewijzigd.

Voor wie niet meteen mee is: aan het eind van de vorige eeuw zorgde 'The X-Files' voor een ware hype, en Anderson en Duchovny werden als FBI-agenten Scully en Mulder wereldsterren. Mulder gelooft in het paranormale, terwijl zijn partner Scully de verschijnselen wetenschappelijk benadert. Samen moeten zij zaken oplossen die door de FBI worden aangeduid als niet op te lossen: een 'X-file'.

Intussen zijn de opnames van de nieuwe reeks afgerond. David Duchovny zegt dat de eerste draaidag aanvoelde als een eerste schooldag. "Het was in het begin wat onwennig, maar dat was gelukkig snel over. Ik had een ellenlange monoloog die ik maar niet zonder fouten gezegd kreeg. (lacht)" Ook Gillian Anderson kwam tot haar verbazing wat stroef op gang. "Ik had een paar dagen nodig om weer volledig in Scully op te gaan. Ik heb na 'The X-Files' jarenlang geprobeerd om haar uit mijn systeem te krijgen, dus het was eventjes zoeken om haar terug te vinden."

Haren kwijt

Ook Scully's rode haardos was even aanpassen. "Ik draag voor de eerste keer een pruik voor de opnames", verklapt de blonde Anderson. "Ik verloor in een paar jaar tijd de helft van mijn haar omdat het te broos was van al het kleuren. De pruik voelde vooral in het begin erg nep aan, maar ik begin er langzaam maar zeker gewoon aan te worden. (lacht)" Hoewel Duchovny en Anderson enkele jaren geleden blij waren dat ze eindelijk eens wat anders konden doen dan 'The X-Files', is de liefde voor de reeks en hun personages nu toch weer even groot als weleer. Het succes konden ze nooit evenaren, al deed Gillian een verdienstelijke poging met haar hoofdrol in de reeks 'The Fall'. Duchovny zette zichzelf weer op de kaart met de serie 'Californication'.

Het nieuwe seizoen komt voor hem niettemin als een geschenk uit de hemel. "Vroeger was ik bang dat 'The X-Files' de enige reeks was die ik ooit zou doen, en dat ik in de ogen van de fans voor de rest van mijn leven Mulder zou zijn. Nu ben ik de makers juist heel dankbaar dat ze me de rol indertijd hebben gegeven, en dat ik kansen heb gekregen die ik anders nooit meer gekregen zou hebben. Ik heb Mulder al die jaren stiekem met mij meegedragen, waardoor het nu eens zo leuk is om hem eindelijk weer te mogen spelen."

Ufo's spotten

'I Still Want To Believe', staat er in koeienletters op de nieuwe promoposter van 'The X-Files'. Maar in welke mate heeft de serie hun geloof in het buitenaardse beïnvloed? In tegenstelling tot hun personages blijken ze in het echte leven net het tegenovergestelde te denken.

Duchovny: "Ik ben nooit een believer geweest. Toch ben ik ervan overtuigd dat we niet alleen zijn in ons melkwegstelsel. Er zijn duizenden planeten die de juiste omstandigheden hebben om leven mogelijk te maken. Of we ooit contact zullen maken, is iets anders. We weten namelijk niet of we meer, of misschien net minder, ontwikkeld zijn dan onze buitenaardse buren."

Anderson staat naar eigen zeggen meer open voor het paranormale. "Ik ben gefascineerd door de wetenschap, de snaartheorie, metafysica en onverklaarbare zaken. Hoe ouder ik word, hoe meer ik in het buitenaardse begin te geloven, al heb ik godzijdank nog nooit oog in oog gestaan met een alien! (lacht) Ik vind het leven op zich eigenlijk al eng genoeg." Duchovny zegt dan wel dat hij een stuk nuchterder is dan zijn tegenspeelster - en zeker in vergelijking met zijn personage - toch beweert hij dat hij als student ooit een ufo spotte. "Het was putje winter toen ik boven het strand van Maryland een glimmend schip zag voorbijvliegen." Maar dat was lang niet de bizarste gebeurtenis uit zijn jeugd, zegt hij. "Ik ben op mijn 17de mijn dubbelganger tegen het lijf gelopen in een disco. Het was alsof ik voor de spiegel stond."

De terugkeer van de reeks zorgt voor een hoop nostalgie bij wie 14 jaar geleden oud genoeg was om 'The X-Files' te volgen. Maar de makers hopen natuurlijk ook een heel nieuw publiek aan te boren. Als deze minireeks van zes afleveringen scoort, komt er mogelijk nog een volgende.

Bang om te kijken

De kinderen van Duchovny zaten nog in de pampers toen 'The X-Files' op zijn laatste benen liep. "Ze hebben er al veel over gehoord, maar nog maar weinig van gezien. Mijn zoon Kyd (13) is meestal te bang om een aflevering uit te kijken, en mijn dochter Madelaine (16) is helemaal verslaafd aan 'Game of Thrones'. Ik blijf haar vertellen dat 'The X-Files' even goed is, maar dat dringt voorlopig nog niet echt tot haar door. (lacht)" Ook Andersons zoontje Felix (7) begrijpt de hetze rond de populaire cultserie niet. "Hij trok onlangs een dvd-box uit de kast, maar die heeft hij even snel weer teruggezet."

Het nieuwe seizoen van 'The X-Files' is vanaf nu elke zondag te zien op 2BE om 21.15 uur.

Meer showbizznieuws recht uit Hollywood: volg HLN-reporter Kristien ook op YouTube, Twitter of Instagram via @KristienMorato

Kristien Morato (@kristienmorato) * Instagram photos and videos Kristien Morato (@KristienMorato) | Twitter Kristien Morato