Daniel Craig: "8 maanden getraind om stunts zelf te doen"

AP
James Bond-fans mogen ein-de-lijk de Martini bovenhalen - shaken not stirred natuurlijk: vanaf vandaag draait de langverwachte nieuwe Bondfilm 'Spectre' in onze zalen. Trekt voor de vierde keer de smoking aan: Daniel Craig, in real life even flegmatiek en cool als 007. "Ik heb twee jaar Bond geademd. Nu wil ik hem even niet meer zijn."

'Spectre' belooft ook in onze contreien een kaskraker van formaat te worden, want tot dusver heeft de film overal waar hij al uitkwam records gebroken, met ruim 80 miljoen dollar (73 miljoen euro) opbrengst - en dan moeten de Amerikanen nog komen. "De beste Bond-film ooit" is de Britse pers unaniem, maar tegelijk rijst de vraag: wordt 'Spectre' de vierde en laatste met Daniel Craig in de hoofdrol? De charismatische Brit bleek een godsgeschenk te zijn voor de Bond-franchise, maar liet eerder optekenen dat hij "nog liever zijn polsen oversnijdt" dan nogmaals achter het stuur van een Aston Martin plaats te vatten.

"Eerlijk: ik heb géén idee of ik nog eens in de huid van James Bond kruip", vertelt Daniel Craig ons persoonlijk in Londen. "Het enige wat Sam (Mendes, de regisseur, red.) en ik de voorbije twee jaar hebben zitten doen is James Bond eten, drinken en ademen - en nu wil ik het even niet meer. Maar wat de toekomst brengt, weet ik niet. Bond heeft me ook heel veel mooie dingen geschonken. Ik mag met de beste mensen samenwerken, en had nooit durven te dromen dat we zulke hoge toppen zouden scheren."

Relaxen
Craig vond naar eigen zeggen het spelplezier terug tijdens de opnames van 'Spectre': "Tijdens mijn eerste Bondfilm 'Casino Royale' kon ik vrijuit spelen - de volgende films kwam er meer druk door het succes van de eerste. Dankzij de goede zorgen van Sam viel die druk nu weer weg, en kon ik gewoon relaxen en genieten van het spel."

Daniel Craig zegt maar liefst 8 maanden te hebben getraind om zo veel mogelijk stuntwerk zelf te doen. Niet zonder risico: de 47-jarige acteur moest geopereerd worden aan zijn knie na een ongeluk op de set. "Ik ben misschien wijzer geworden, maar ik veer inderdaad niet zo goed meer op als vroeger", lacht hij. "Maar het team heeft uitstekend werk gedaan: zelfs in de scènes die ik niet zelf deed, valt het niet op dat ik het niet ben." Craig is overigens iets te bescheiden: zelfs de spectaculaire helikopterstunt deed hij voor een groot deel zelf, en volgens Sam Mendes was hij "in een betere conditie dan tijdens 'Skyfall'".

Monica Bellucci
Ook deze keer mag James Bond twee exquise Bondgirls aan zijn degen rijgen: de Franse Léa Seydoux (30) en Monica Bellucci, met haar 51 jaar de oudste Bondgirl ooit. Hoe het was om met twee verschillende types, en vooral: generaties, actrices samen te werken, willen we nog weten? "Je bedoelt met een blondine en een brunette?", lacht Craig. "Ach er is al heel wat inkt gevloeid over de keuze van de Bondgirls, maar voor mij was het een 'no-brainer'. Ze zijn allebei fantastische actrices, die de lat erg hoog leggen. Voor mij was het een privilege om naast hen op de set te mogen staan."

'Spectre' draait vanaf vandaag in de Belgische bioscoopzalen.

Meer showbizznieuws recht uit Hollywood: volg HLN-reporter Kristien ook op YouTube, Twitter of Instagram via @KristienMorato

ap
getty
reuters
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.