Hilde Van Mieghem vindt niet dat De Pauw het moeilijk heeft: "Och, het valt heus wel mee voor Bart"

ISOPIX
Allebei in opspraak gekomen voor seksuele intimidatie. Maar terwijl Bart stante pede van het scherm werd verbannen - en nu wellicht fors moet saneren in zijn productiehuis - is Fabres omstreden kunstproject alweer te zien. Waarom wordt de tv-maker verketterd, en de kunstenaar zo mild behandeld? Dag Allemaal vraagt het aan Hilde Van Mieghem.

Je kon er niet naast kijken in ‘De Ideale Wereld’ vorige week, de avond dat actrice en regisseur Hilde Van Mieghem (60) er te gast was. Zo fanatiek zij destijds van leer trok tegen tv-maker Bart De Pauw in de hele #MeToo-heisa, zo omzichtig liet zij zich nu uit over kunstenaar/theatermaker Jan Fabre, die in vergelijkbare omstandigheden in opspraak kwam.

Wanneer Dag Allemaal met Hilde spreekt, beklemtoont ze dat zij niet de indruk heeft dat Jan Fabre nu minder hard wordt aangepakt dan Bart De Pauw ­destijds. "De gevolgen voor Jan Fabre zullen niet min zijn, hoor", zegt ze. En wat Bart De Pauw nu doormaakt, mag volgens Hilde niet gedramatiseerd worden. "Die werkt toch ook rustig verder? Hij regisseert nog. Hij acteert nog. Hij heeft een mooi project kunnen doen voor havenbaas Fernand Huts. Ik denk dat het heus wel meevalt voor hem."

Kwalijke zaak

Spijt van haar rol als officieuze woordvoerster van de slachtoffers van Bart De Pauw heeft Hilde Van Mieghem niet, maar ze klinkt vandaag wel een stuk minder strijdvaardig dan tien maanden ­geleden. "Ik blijf het een kwalijke zaak vinden", zegt ze. "Maar het is niet mijn zaak. Ik ben opgekomen voor de vrouwen die daar het slachtoffer van werden. Zij worden nu vertegenwoordigd door (topadvocate, nvdr) Christine Mussche. Ik ben er minder bij betrokken en dat vind ik helemaal niet erg.’ 

In een recente discussie op Facebook waar Hilde Van Mieghem wel bij betrokken was, werd gesuggereerd dat ze zo hard van leer trok omdat haar dochter Marie Vinck (35) lastiggevallen zou zijn door Bart De Pauw. "Zij heeft nooit problemen ­gehad", stelt Hilde kort voor ze duidelijk maakt dat ze niks meer over de zaak-De Pauw wil zeggen.

Ook Marie zelf liet in een recent interview alleszins verstaan dat haar samenwerking met Bart De Pauw tijdens het draaien van ‘Loft’ prima verliep. "Ik heb in heel mijn carrière nog nooit te maken gekregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag, ook niet van Bart", getuigde Marie.

Kusvideo

Na de open brief waarin twintig danseressen en andere medewerkers van Fabres vzw Troubleyn de vernederingen, het machtsmisbruik en de seksuele intimidatie door Jan Fabre aanklagen, werd een video van hem verwijderd uit een Oudenaards kunstproject rond Adriaen Brouwer. Die zogenaamde kusvideo - waarin een met papieren ezelsoren getooide Jan Fabre vrouwen minutenlang driftig en intiem kust - was even snel opnieuw te zien als hij verdween.
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van Den Bergh

  Neen Sandra Pauwels, anoniem klacht indienen is gewoon laf. Het heeft dus niks te maken met geslacht. Het gaat erover dat iemand zijn carriere verwoest is, zonder dat er ooit harde bewijzen op tafel zijn gelegd. Als zoiets dan nog anoniem gebeurt is dat verwerpelijk.

 • luc van duyse

  Van Mieghem heeft invloed kunnen opbouwen in het kleine Vlaanderen … vraag mij af met wie zij allemaal het bed gedeeld heeft om dit te bereiken.... alvast niet met haar veel te beperkt talent.

 • Jos Verboven

  Als ik van BDP & medewerkers (ontslagen) was zou ik die madam(men) een proces aandoen voor laster en eer(brood)roof.

 • Sandra Pauwels

  Als ik de reacties hieronder zie, begin ik te begrijpen waarom de slachtoffers anoniem wensen te blijven. Het is altijd de schuld van de vrouwen en nooit van de mannen. De meeste mannen trekken partij voor mannen, ook al begaan ze fouten. En dan vraagt men zich af waarom vrouwen zelden topfuncties bekleden. Het is en blijft een mannenwereld en vrouwen worden niet geduld. Hoe komt het anders dat Dries Van Langenhove met zijn vrouwonvriendelijk gedrag wegkomt?

 • ivan lindekens

  "wie zonder zonde is werpe de eerste steen" is hier meer dan van toepassing