Exclusief voor abonnees

Hilde Van Mieghem over kindermishandeling: “Ik was bang dat ik mijn kinderen iets zou aandoen”

VRT
“Ik heb altijd gezegd: als mijn kinderen achttien zijn, pleeg ik zelfmoord.” Actrice Hilde Van Mieghem (61) maakte de driedelige Canvas-documentaire ‘Als Je Eens Wist’ niet zomaar. Zij werd als kind zelf het slachtoffer van geweld door haar ouders. De gevolgen daarvan zinderden lang na, maar Hilde zocht én vond hulp.

Ouders die hun kinderen mishandelen, het is jammer genoeg nog in te veel gezinnen de dagelijkse realiteit. Hilde Van Mieghem wil het taboe doorbreken met een unieke driedelige documentaire. Die laat getuigen en experts aan het woord over deze erg complexe materie, waarin ze helaas ervaringsdeskundige is, vertelde ze aan Dag Allemaal.

Jij weet wat het betekent om als kind mishandeld te worden. Wanneer besefte jij dat er iets niet klopte?

Hilde Van Mieghem: Mijn vader en moeder hadden vaak slaande ruzie, en ik besefte al vroeg dat dat niet normaal was. Toen ik op m’n elfde eens alleen met mijn vader in de lift stond, heb ik hem op de man af gevraagd waarom ze altijd ­ruziemaakten. “Maar schat, dat is liefde!” zei hij. Toen dacht ik voor de eerste keer: “Je liegt, dit heeft echt niks met liefde te maken!”

“Ik ken de gevolgen die het heeft in je volwassen leven: moeilijkheden in relaties en seksualiteit, verderzetten van de mishandeling en zelf dader worden, of redder terwijl je jezelf systematisch destructief blijft behandelen”, zeg je over ‘Als Je Eens Wist’.

Ik ben me heel bewust van dat gevaar, ja. Ik heb het één keer meegemaakt dat mijn kinderen sliepen en dat ik de deur op slot deed: zó bang was ik dat ik hen iets zou aandoen omdat ik helemaal overstuur was. Dat zijn de demonen die het overnemen.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emiel wouters

  of hoe wanhopig een vader en moeder kan zijn, na wat ze zelf allemaal hebben meegemaakt. Dan wil je echt alle kinderen graag zien, en ze beschermen. omdat ze nooit moeten meemaken, wat je zelf hebt meegemaakt. Hilde het was een moedig en echt interview. En voor mij was het HEEEL herkenbaar.

 • Mickey Binnemans

  Ik begrijp je ontzettend goed... ik ben zelf 18 jaar mishandeld geweest en toen ik kinderen had, kwam alles weer boven. De angst , de woede, en vooral de liefde alles was overweldigend. Nu heb ik rust gevonden en wil ik graag, later mijn kleinkinderen zien en echt genieten van kleine deugden waar ik als mama spijtig genoeg bijna geen tijd voor had door de demonen uit mijn jeugd. Veel succes Hilde.

 • albert stroobandt

  Ieder kind is uniek en ouders ook maar er zullen altijd uitschieters en een beetje verantwoordelijkszin is zeker een must, want nu worden ze bepammerd. Albert Stroobandt

 • DIRK VAN DESSEL

  Een psychiater zou hopelijk hulp kunnen bieden om die demonen uit haar leven te verjagen...

 • Katrien Van Vosselen

  Jaja en eerst zo mee op de kap van Bart De Pauw zitten ... voilá he ziet hé wie zonder zonden is .... Maar langs de andere kant chapeau dat ze ervoor durft uit te komen .