Het ultieme portet van Johnny Hallyday, de Franse Elvis Presley

EPA

Je m'appelle Jean-Philippe Smet, je suis né à Paris.

Vous me connaissez mieux, sous le nom de Johnny.

Un soir de juin en 1943, je suis né dans la rue.

Par une nuit d'orage.

Oh oui, je suis né dans la rue.

Oh oui, je suis né dans la rue.

Dans la rue.

(Johnny Hallyday – Je suis né dans lans rue – 1969)

Je suis né dans la rue. Bijna een halve eeuw stond dit nummer op iedere setlist van de Franse rocker Johnny Hallyday. Sterk autobiografisch. Maar toch met een korreltje zout te nemen. Het is niet op straat en er is ook geen onweer, maar het is wel in juni 1943 dat Hallyday geboren wordt. De vijftiende om precies te zijn. In volle bezetting. 

Vader is de zanger, acteur en cabaretier Jean Smet, een Brusselaar. Zeven maanden na de geboorte van zijn zoon vertrekt hij met de noorderzon, richting een nieuwe liefde. Onder druk van de moeder zal Jean Smet zijn zoon twee jaar nadien wel nog erkennen. Moeder wil niet dat haar zoon later zal denken dat hij “van de Mof” is. Vader en zoon zullen elkaar nog één keer zien. In Duitsland, als Johnny in Duitsland bij het leger is. Hij is dan al een enorme vedette. Vader Smet heeft geld gekregen van paparazzi om de ontmoeting te ensceneren. Als de fotografen tevoorschijn springen om het “weerzien” op beeld vast te leggen, kiepert Johnny iedereen buiten. Vanaf die dag bestaat zijn vader niet meer voor hem.

Dat “verstoten worden” heeft zijn hele leven gewogen op zoon Smet. Hij is altijd op zoek geweest naar een “vervangvader”. Zijn aangetrouwde neef Lee Hallyday is dat een tijdlang geweest, Charles Aznavour ook, in het begin van zijn carrière. Hallyday heeft zich zijn hele leven ook omringd met een soort clan, bestaande uit muzikanten, personeel, zijn opeenvolgende vrouwen, hun familie. Een surrogaat voor “familiegeluk” dat hij als kind nooit gekend heeft. Want ook moeder Huguette keek destijds niet echt om naar haar zoon.

The Hallidays

Je hebt 9% van dit artikel gelezen
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Een grote meneer kei goeie zanger ! Heeft meer dan 60 jaar mensen gelukkig gemaakt met zijn liedjes En was ook een fijne mens voor degene die hem privé kenden

 • Kris Verbeek

  Toen ik 14 jaar jong was ben ik met enkele franse vrienden een show van hem gaan bijwonen in de arena van Frejus in het zuiden van Frankrijk. Die show was fantastisch, zelfs al had ik als Vlaming nog nooit van hem gehoord. Maar toen was zijn show super. Mijn franse vrienden konder er niet bij dat ik, als belg, een andere belg niet kende. Maar ik weet nog dat ik van zijn show heb genoten, hoewel ik toen meer voor Deep Purple was. RIP Johnny Halliday die avond in Frejus arena was magical.

 • Albert De Vries

  Dé topper in het genre Frans gesproken rock-'n-roll

 • Didier Briglia

  Sterkte aan de familie.

 • Marlies Schoefs

  Elvis ni overdrijven he