Exclusief voor abonnees

Het turbulente levensverhaal van Annie Lennox (63): de eeuwige vechter die een man had moeten zijn

Annie Lennox
gie Knaeps/Reporters Annie Lennox
Ze wordt ‘Brits kampioene der kampioenen’ genoemd omdat niemand meer Brit Awards wegkaapte voor Beste Artieste, en is misschien wel de commercieel meest succesvolle Britse vrouwelijke artiest ooit. Tegelijk strijdt Annie Lennox (63) al sinds haar kindertijd voor simpel geluk.

Acht Brit Awards, een Oscar voor Beste Lied, een carrière als frontvrouw van Eurythmics en een immens palmares als solozangeres met de toevoeging van ‘beste nog levende blanke soulzangeres’: het zou de meeste mensen erg blij maken. Voor Annie Lennox is het leven echter altijd een martelgang geweest: ze groeide op in een grauwe Schotse industriestad, kon haar draai niet vinden in Londen, en gruwt van haar eigen roem en het celebritywereldje. Drie huwelijken en het trauma van een doodgeboren zoon later is ze tegenwoordig dan ook vaker tussen de Afrikaanse aidsweesjes te vinden dan op het podium.

ÉÉN BADKAMER VOOR ZES GEZINNEN 

Het Schotse Aberdeen kent op 25 december 1954 zijn eigen kleine kerstmirakel: de geboorte van Ann Lennox luidt de komst in van de grootste beroemdheid die de noordelijke havenstad zal voortbrengen. Aberdeen is geen plek waar dromen worden nagejaagd: het decor is er even guur als het weer, en het gezin Lennox woont ‘aan het eind van een straat met een stinkend slachthuis’. Maar metaalbewerker Tomas Lennox en Dorothy Ferguson, een kokkin in een schoolkantine van wie de ouders beiden in dienst zijn op Balmoral, het Schotse vakantieverblijf van de koninklijke familie, willen het beste voor hun meisje en enige kind. Ze mag dan opgroeien in een huurkazerne met amper twee kamers waar ze een badkamer moet delen met vijf andere gezinnen, toch herinnert Annie, die haar sterke Schotse accent nooit zal verliezen, zich een warm nest: ‘Ik was perfect veilig en gelukkig in Aberdeen’, zegt ze. ‘Maar als ik eraan terugdenk, was het best guur’. Van vader Tomas erft Annie haar breekbare kant. ‘Mijn vader vond de wereld ongelooflijk onrechtvaardig. Hij was zich erg bewust van het frequente machtsmisbruik en dat krenkte hem telkens diep. Hij was een man die zich sterk bewust was van zijn morele verplichtingen.’ Als jong meisje beseft ook Annie al dat bepaalde zaken haar harder raken dan andere kinderen, ‘zoals een hond die overreden wordt of een dood vogeltje. Als kind werd ik me ervan bewust dat de wereld een slechte plaats is. Tegen de tijd dat ik veertien was, voelde ik melancholie en andere donkere zaken. Ik dacht nooit over mezelf na de leeftijd van 35. Ik dacht echt dat ik tegen dan al lang dood zou zijn’.

Annie Lennox
NY Daily News via Getty Images Annie Lennox

HORIZON VERRUIMEN 

‘Ann was een vrij verlegen kind, maar ze was goed van vertrouwen en had altijd een goed oor voor muziek. 

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Plessers

  Prachtige stem .mooie vrouw trouwens ook.Keigoede muziek.Tja,ieder zijn demonen.Btw,zulk een leeftijd halen in deze business is niet voor iedereen weggelegd

 • Wim De Smet

  In mijn lijst met favoriete platen staan er wel een aantal van de hand van Dave en Annie.. Horen voor mij sowieso in het rijtje van de grootste artiesten ooit. Tovenaars met de beschikbare elektronica in het pré computer tijdperk, en dan die stem ❤Jammer dat ze nu op latere leeftijd nog niet gelukkig is..

 • Jean Emare

  Annie Lennox.. De haartjes op armen en benen komen al recht.. bij het vermelden van haar naam. Wie ooit 1 optreden heeft gezien weet waarover ik spreek. Fenomenaal!

 • Juliaan Van Reeth

  @Francesca Linardo: Ik had het niet beter kunnen verwoorden!

 • Philippe Huys

  Heb haar ooit à capella bezig gezien. Echt niet normaal. Krijg er nog kippenvel van.