Exclusief voor abonnees

Het Geluid van Q na 230 pogingen ontmaskerd. Wat maakt alledaags geluid van stopcontact zo onherkenbaar?

Het enig juiste antwoord van 'Het Geluid' van Qmusic: het inpluggen van een stopcontact.
RV Het enig juiste antwoord van 'Het Geluid' van Qmusic: het inpluggen van een stopcontact.
‘t Is gebeurd. Bijna een maand en 230 pogingen verder heeft Margot (31) uit Mortsel gisterochtend ‘Het Geluid’ van Qmusic geraden. Wekenlang piekerden honderdduizenden luisteraars over de oplossing: een stekker in het stopcontact steken. Waarom is het eigenlijk zo moeilijk zo’n alledaags geluid te herkennen?

Het doorbijten van een rauwe wortel, frisco of appel. Het terughangen van een tankpistool, een dravend paard op beton, communicerende eksters - of wat dacht u van deze - een dolfijn die klepperend boven water komt… De Q-luisteraars herkenden in ‘Het Geluid’ zowat allemaal iets anders. In totaal 230 pogingen passeerden de revue vooraleer luisteraar Margot gisterochtend het verlossende antwoord gaf: een stekker in het stopcontact steken. Het duidelijk erg moeilijk herkenbare fragment levert haar 25.500 euro op. 

Auditieve van ondergeschikt belang

“Het inbrengen van een stekker is vooral een manuele en visuele handeling – de stekker moet nu eenmaal recht in het stopcontact. Het auditieve is daarbij voor onze hersenen van ondergeschikt belang”, kadert professor Neurologie Rik Vandenberghe van de KU Leuven deels de grote moeilijkheidsgraad. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Iwan Cornet

  De belspelletjes op tv hebben ze geband. Maar dit is eigenlijk gewoon hetzelfde he. De moderne belspelletjes......

 • Nadia Willems

  Een stopcontact klinkt bij mij toch zo niet. Vreemd allemaal hoor.

 • Bart Boenen

  Geluid wordt gemanipuleerd door de actie van het inpluggen bijvoorbeeld op een hol voorwerp te doen.

 • Anthony Van Daele

  Dit is gewoon puur toeval dat het geraden is . Geluid lijkt er niet op