Het gaat eindelijk beter met Kim Kay: "Weer zin om te leven én te zingen"

Kim Kay
RV/Johan Martens Kim Kay
Qmusic zendt deze week de 'Top 500 van de 90's' uit en dan mag 'Lilali', het luchtige hitje van Kim Kay uit 1998 niet ontbreken. De ondertussen 41-jarige Kim Van Hee, die al jaren sukkelt met haar gezondheid, lijkt bovendien haar 'joie de vivre' van weleer teruggevonden te hebben. "Het zit eindelijk allemaal goed nu. Mijn pijn is draaglijk geworden."

Even terugspoelen naar eind jaren 90. Kim Kay scheerde hoge toppen met aanstekelijke nummers, met als hoogtepunt de hit 'Lilali' die ook in het buitenland goed scoorde. Er volgden nog hits, zoals de France Gall-cover 'Poupée De Cire, Poupée De Son', en Kim kreeg zelfs een rol in de VTM-sitcom 'Verschoten & Zoon'. Maar het ging snel bergaf. In 2004, toen Kim 26 was, kreeg ze af te rekenen met een agressieve vorm van baarmoederhalskanker. Om de pijn na diverse operaties te onderdrukken, kreeg ze morfine toegediend. Maar Kim raakte verslaafd aan het verdovingsmiddel en verloor zo langzaamaan alle contact met de realiteit. In maart 2011 getuigde ze over haar verslaving in 'Koppen' op Eén, waarna ze zich terugtrok uit het publieke leven.

Al 8 jaar in bed

Als gevolg van een reeks medische blunders en complicaties is Kim ondertussen al acht jaar lang aan haar bed gekluisterd en kan ze niet meer stappen. Toch is de levenslust in haar teruggekeerd. "Mijn pijn is eindelijk draaglijk geworden. Ik heb natuurlijk verdriet en zou mijn situatie graag anders zien. Maar als ik zie vanwaar ik kom, dan heb ik enkel redenen om positief te zijn. In de eerste plaats omdat ik er nog ben, want ik dacht nooit dat ik mijn 40ste verjaardag zou halen. Ik kan er dus nog zijn voor mijn zoon en ook voor mijn ouders en familie", zegt ze.

Kim Kay vorig jaar in januari.
Johan Martens Kim Kay vorig jaar in januari.

Kim haalt ook veel voldoening uit de kleine dingen. "Ik heb een vogelhuisje voor het raam staan waar ik uren naar kan kijken. Ik ben ook meter mogen worden van het derde kindje van mijn broer. Dat geeft me weer een doel. Met Pasen of met de verjaardagen ga ik nu feestjes organiseren. Iets wat ik tot nu altijd aan mij heb laten voorbijgaan. Ik besef nu dat ik ben zoals ik ben. Ondanks wat mij is overkomen, ben ik vanbinnen wel altijd dezelfde Kim gebleven. Waarom zou ik dus niet alles uit het leven proberen te halen?"

De grootste steun krijgt Kim nog steeds van haar familieleden. "Zij zorgen dat mijn boodschappen gedaan worden, dat ik elke dag eten heb en ze zetten mijn vuilniszakken buiten. Mijn mama komt 's ochtends eens langs, mijn vader bezoekt me 's avonds. En ook de verpleging komt elke dag langs, net als de kinesist. Daardoor is er hier dus wel wat leven in huis." Meer contact met de buitenwereld heeft Van Hee liever niet. "Ik heb geen internet, geen mailadres, geen Facebook, niets. Omdat ik daar gewoon geen nood aan heb. Ik zou er toch niets op kunnen zetten."

"J'aime la folie", zong Kim ten tijde van 'Lilali'.
Gary BREYSSEM N1371 "J'aime la folie", zong Kim ten tijde van 'Lilali'.

Wie wordt de man van Kim?

Ook voor datingsites past de zangeres, hoewel ze al acht jaar single is. Kim was tot 2011 getrouwd met Alain, de vader van haar zoontje Julien. Door alle miserie verliet hij Kim en ging hij alleen in Gent wonen. "Soms heb ik het daar moeilijk mee, met vrijgezel zijn", zegt ze. "Soms zie ik wel mensen passeren die ik aantrekkelijk vind of met wie ik een klik zou kunnen hebben. Dan denk ik: 'Zou ik nu toch niet eens naar buiten gaan?' Maar ik heb daar dus toch wel een beetje schrik voor. Als je zelf gezond bent, kijk je trouwens enkel naar partners die ook gezond zijn. Dat is heel bizar. Nu zou het mij totaal niet storen mocht die man blind zijn of in een rolstoel zitten. Door mee te maken wat ik heb meegemaakt, leer je door de beperking heen te kijken. Ik zal dan ook graag voor hem zorgen. En oké, misschien kan ik dat andere ook wel geven. (lacht) Mochten de zenders dus denken aan 'Wie wordt de man van Kim Kay?', dan zeg ik daar zeker geen nee tegen."

En haar zangcarrière? "Natuurlijk zou ik graag nog zingen. Maar in een rolstoel het podium op is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik blijf hopen op technologische vooruitgang. Er moet toch íets mogelijk zijn om mij weer te laten stappen?”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christel Smet

  @george apers, een beetje meer respect zou wel op zijn plaats zijn. Ze heeft nog moed, er zouden er het al veel hebben opgegeven. Respect meid en hopelijk komt er ooit een medicijn uit waarmee je nog lang kan genieten van het leven.

 • Ivan Willems

  De moed niet verliezen meid. Je bent een sterke madam. Jij bent wie je bent. Buiten komen en geniet van de mooie dingen rondom u. Veel sterte toegewenst Kim.

 • joanna clinck

  je bent een top madame en hou er de moed maar in, eens zal je terug buiten komen en dat wens ik jou

 • LUC VAN COTHEM

  Topvrouw, topzangeres, blijf wie je bent Kim voor je zoon en familie. En als je ooit terug iemand vind, geef hem dan het belangrijkste. Dank, liefde en vertrouwen.

 • Leo Van der Vorst

  Blij dat te horen Kim, geniet van jouw leven en doe wat je graag doet is de helft van genezing.