Het einde van een tijdperk: Gert Verhulst stopt als ‘Gertje’ van Samson

BELGA
Vandaag trekken we een streep onder ‘Samson & Gert’ zoals we het duo kennen, want Gert Verhulst heeft zopas aangekondigd dat hij niet meer in de huid van de man met het rode hemd zal kruipen. Of er een opvolger komt voor zijn personage, laat Studio 100 nog even in het midden. Ze benadrukken wel dat Samson blijft bestaan, en dat er een grote afscheidstournee volgt die in december van start gaat.

Na 30 jaar, 800 afleveringen, 28 kerstshows en 17 albums is het welletjes voor Gertje. “Na 30 jaar heb ik beslist om te stoppen met Samson & Gert. Ik heb intens veel plezier beleefd aan dit grote avontuur”, aldus Verhulst. We hebben met het hele team heel hard gewerkt en nog veel harder gelachen samen. Wanneer we optreden met Samson & Gert, voel ik de warmte en genegenheid van het publiek. Dat doet mij enorm veel deugd. Ik wil graag in schoonheid afscheid nemen en ben van plan om te genieten van elke seconde van onze jubileumshow, die van start gaat in de kerstvakantie. Samson neemt overigens geen afscheid, met hem hebben we nog grote plannen. En voor alle duidelijkheid: ik verlaat Studio 100 niet. ”

Verhulst, die meldde dat hij ‘het zielige moment’ wilde voorblijven, had eind vorig jaar al aangegeven dat er een houdbaarheidsdatum stond op zijn rol als Gertje. “Ik ga dit niet doen tot mijn zestigste”, vertelde hij toen in Story. “In mijn hoofd ben ik daar wel al mee bezig. En het is niet omdat ik stop dat we de figuur Samson niet voort kunnen laten leven. Ik zou heel graag hebben dat Samson blijft bestaan.” Hij gaf ook nog mee dat het afscheid van zijn rol pijn doet, maar dat hij dat net goed vindt: “Het zou jammer zijn als het een opluchting was geweest.”

Nieuw baasje?

En dat blijkt ook zo te zijn: op een persconferentie vertelde Gert Verhulst dat hij stopt als ‘Gertje’, maar dat het personage van Samson wel gewoon blijft voortleven. Of die in de toekomst een ander baasje krijgt, is nog niet bekend. Voorlopig alvast niet, maar Studio 100 houdt de optie wel open. Het bedrijf sluit ook niet uit dat het een ‘Gerda’ wordt - een vrouwelijk baasje.

Wie Gert Verhulst, die gewoon zijn functie binnen Studio 100 behoudt, nog graag eens aan het werk wil zien als Gertje, kan dat gelukkig nog. Het bedrijf kondigde ook nog aan dat er een grote afscheidstournee volgt in het pop-uptheater in Puurs, waar momenteel de musical ‘40-45' te zien is. Die zal op 21 december van start gaan en kan tot een jaar lang blijven lopen. “30 jaar Samson & Gert, dat wordt een onvergetelijk feest voor de jonge fans, maar ook voor de fans van het eerste uur”, klinkt het in een persbericht. “Alle grootste hits van vroeger en nu staan op het programma, en natuurlijk zijn de Burgemeester, Alberto en Van Leemhuyzen ook van de partij. Voor de fans van het eerste uur zijn er avondshows gepland. Kinderen tot 12 jaar zijn van harte welkom op de shows om 11u, 14u of 17u.”

Er zijn nu al tickets verkrijgbaar via deze site.

Samson en Gert
VRT Samson en Gert

15 reeksen

Gert begon zijn carrière in 1987 als omroeper bij de BRT. Om de kinderprogramma’s op een ludiekere manier aan te kondigen, ontstond het idee om naast de omroeper een beestje te zetten. “In 1989 heeft poppenspeler Danny Verbiest, met wie ik toen al samenwerkte, Samson bedacht. In de beginjaren zaten ook andere omroepers zoals Jo De Poorter en Andrea Croonenberghs naast hem. Maar niet iedereen deed dat even graag, en uiteindelijk bleef ik alleen over.” 

Zo ontstond ‘Samson en Gert’, de televisieserie die op 2 september 1990 voor het eerst op de buis verscheen bij de toenmalige BRT. Het duo, bestaande uit een sympathieke bearded collie (of misschien een bobtail, dat werd nooit helemaal duidelijk) met een licht spraakgebrek en zijn baasje, veroverden al snel de harten van de Vlaamse kinderen. De eerste seizoenen richtten de twee zich veel tot de kijkers: ze lazen lezersbrieven voor, toonden tekeningen en kondigden cartoons aan. Na een paar jaar verdween de omroepfactor echter en werd ‘Samson en Gert’ een puur fictieve kinderserie.

Het succes was groot: naast de afleveringen op tv hadden de twee ook een geslaagde muzikale carrière. Er verschenen door de loop der jaren 18 cd’s, goed voor meer dan 200 nummers. De kerstshows die Samson en Gert in de kerstvakantie speelden, vaak met enkele personages uit de reeks, trokken altijd veel kijklustigen. En dan hebben we het nog niet over de vele merchandise: van Samsonworst en -brood tot Samsonknuffels en -brooddozen.

Kristof Ghyselinck

Nieuwe stem

Toen Danny Verbiest in 2006 na vijftien seizoenen moest stoppen als de stem van Samson wegens gezondheidsproblemen, werd besloten om geen nieuwe afleveringen in te blikken. Daar werden wel nog twee uitzonderingen op gemaakt: met ‘Winterpret’ (2014) en ‘Zomerpret’ (2017) werden nog twee reeksen van elk 15 afleveringen gemaakt - dit keer met Dirk Bosschaert als Samson, die de rol overigens nog steeds op zich neemt.

Hoewel ‘Samson en Gert’ nog regelmatig heruitgezonden wordt op Ketnet, verscheen er de laatste jaren dus weinig nieuw materiaal op tv. Dat wil echter niet zeggen dat het tweetal stilzit, al is het wel veel kalmer geworden: “Vroeger was ‘Samson en Gert’ veel intensiever”, aldus Verhulst. “We maakten 150 afleveringen per jaar en speelden 66 kerstshows. Nu brengen we nog twee nieuwe singles uit per jaar, want met meer dan 200 liedjes is het niet nodig om ons repertoire nog uit te breiden, en spelen we een aantal weken tijdens de zomer- en kerstvakantie. Het is een hobby geworden.”
79 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Verbiest

  Jammer. Wij gaan elke zomer een paar keer naar plopsaland met de kindjes, en elke dag doet Gert daar nog een paar showtjes van een half uur. En ik moet zeggen dat het mij elke keer weer verbaast hoe goed hij zich lijkt te amuseren. Dikke chapeau, want voor het geld moet hij het al lang niet meer doen denk ik. Delilah als nieuw baasje is er wat over zeker ;-)

 • Peggy De Meyer

  Heel spijtig en dat niet alleen. De tickets zijn ook allemaal de deur uit! Hopelijk komen er nog shows bij! Gertje….

 • MYRTHE PASS

  Toch zie ik hier een verkeerd signaal naar kinderen toe over de zorg van huisdieren. Samsons' baasje gaat weg en de hond blijft alleen achter. Eventueel krijgt hij een nieuw baasje. Op de tweedehandssite bulkt het van ouders, die hun huisdier weg doen. Als argument durven ze te schrijven van er geen tijd voor te hebben of dat de kinderen er niet meer naar om kijken. Ook al is Gert en Samson cultureel erfgoed. Samson was beter eerst overleden, voor er sprake was van het vertrek van Gert.

 • Attel Malagate

  Gert Verhulst heeft bijzonder goed ingespeeld op het potentieel van Samson en Gert. In Plopsaland worden die liedjes de hele tijd gespeeld, de hele dag door. Elke keer als het liedje gespeeld wordt is dat een ‘optreden’ en krijgen de mensen die de rechten hebben daar royalties voor. Je zou willen dat je het zelf bedacht had.

 • Pierre Ocreman

  Bedankt Gert