Exclusief voor abonnees

Graaf Laurent d’Ursel, de man die nooit schoenen koopt: “Ik wil sterven met nul euro op mijn rekening”

De blootvoetse graaf Laurent d’Ursel in het wassalon waar de daklozen hun kleren kunnen laten wassen.
Kristof Ghyselinck De blootvoetse graaf Laurent d’Ursel in het wassalon waar de daklozen hun kleren kunnen laten wassen.
Artiest, humorist en taalvirtuoos, maar bovenal is Graaf Laurent d’Ursel (61) een zeer gedreven activist die opkomt voor de rechten van de Brusselse daklozen. Van z’n collega-edellieden heeft hij geen al te hoge pet op. “Ze zijn een zelfverklaarde pseudo-elite die in het verleden leeft”, zegt hij in Dag Allemaal. “Proberen om daklozen een toekomst te geven is toch veel interessanter?”

Omdat hij bijna nooit thuis is, ontmoeten we graaf d’Ursel bij Doucheflux, een opvangcentrum voor daklozen waar hij tot achttien uur per dag actief is als vrijwilliger. Niet om aan aristocratische liefdadigheid te doen of om zijn geweten te sussen, maar uit de oprechte overtuiging dat hij een verschil kan maken. Laurent d’Ursel ziet er dan ook geenszins uit als een mondaine edelman. De graaf doet de deur open in korte broek en op blote voeten. “Door nooit schoenen te kopen, spaar ik heel wat geld uit”, lacht hij.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Valentin Valmont

  Respect, die excentrieke eenvoud siert hem.

 • aaron aerts

  Hij heeft gelijk met het in het verleden leven. Maar anderzijds is een wasje en plasje doen niet wereldverbeterend en zal je maar een maaltijd verder helpen. Geld en macht zijn middelen. Het is niet een doel op zich. Je moet ook zelfredzaam blijven, zeker in deze wereld waar individualisme meer en meer op de voorgrond komt.

 • dirk claeys

  Als zijn kas leeg is en hij word ziek of moet naar een rusthuis , of naar palliatief , hopelijk zijn er dan ook mensen die hem gaan centen geven om een waardig einde te hebben, want de meeste oudjes moeten bedelen om hun rusthuisfactuur te kunnen betalen , zelfs met de hulp van hun kinderen! Triest!

 • DIRK VAN DESSEL

  Waar sommigen zich toch mee kunnen amuseren, zij doen maar...