Goedele Liekens kijkt terug op haar tijd bij VTM: “We hadden het over transgenders lang voor Bo Van Spilbeeck”

Antwerpen - Goedele Liekens
Dieter Bacquaert Antwerpen - Goedele Liekens
Goedele Liekens (56) leerde de Vlaming ongegeneerd over zijn of haar slaapkamerproblemen praten. In VTM-talkshows als ‘Goedele’ en ‘Vanavond niet schat’ maakte ze voor het eerst maatschappelijke en seksuele thema’s bespreekbaar.

“Met die talkshows maakten we eigenlijk Oprah Winfrey-shows op zijn Vlaams”, kijkt Liekens in Humo terug op haar tijd bij VTM. “Voor de opnames kwam zelfs een van haar eindredacteurs naar België om ons te coachen. In ‘Vanavond niet schat’ ging het meer over seksualiteit, maar ook daar gingen we moeilijke thema’s niet uit de weg. Ik hoor van collega’s, gynaecologen en huisartsen dat we erin geslaagd zijn heel veel bespreekbaar te maken.”

Er werd in die tijd nog heel anders met seksualiteit omgegaan dan nu. “Het was toen heel eng om in Vlaanderen over gevoelens te praten”, zegt Goedele. “We waren pioniers. Zo hadden we, lang voor Bo Van Spilbeeck een aflevering  over transgenders. Zo geaccepteerd als Bo nu is, zo vreselijk vond men dat toen.”

Een gesprek in het bijzonder bleef Goedele bij, met een moeder die twee keer in het ziekenhuis was geslagen door haar zoon. Ze was bewerkt met een mes, haar gezicht was kapot en haar huis was leeggeroofd. “Aan het eind vroeg ik: ‘Wat is je grootste angst?’ Waarop zij antwoordde ‘Dat ik op de tram stap en hem zie.’ Ik vroeg waarom ze dan zo bang was. ‘Dat hij zou doen alsof hij mij niet kent.’  Ik krijg er wéér kippenvel van. Dat is een moederschap in een notendop.”

Lees het hele dossier over 30 VTM deze week in HUMO.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Boeckx

    30 jaar terug was alles anders!!!! Kan je niet vergelijken met nu!