Gewezen Moneytron-girl Katleen Borgerhoff (53) wees verliefde Jean-Pierre Van Rossem af: "Nooit seks met hem gehad, en al zeker niet in de auto"

In de documentaire 'Van Rossem' zagen de twee elkaar na 30 jaar terug. "Ik zou zo weer verliefd kunnen worden", zei Jean-Pierre, en zijn hunkerende blik sprak boekdelen.
Vier In de documentaire 'Van Rossem' zagen de twee elkaar na 30 jaar terug. "Ik zou zo weer verliefd kunnen worden", zei Jean-Pierre, en zijn hunkerende blik sprak boekdelen.
Wie de documentaire over Jean-Pierre Van Rossem (73) heeft gezien op tv, zag op het einde hoe verliefd de gewezen beursgoeroe naar zijn voormalige Moneytron-girl Katleen Borgerhoff zat te staren. En hoorde hem vervolgens zowaar zeggen dat hij met haar gevreeën heeft in haar Porsche. "Ik heb veel aan Jean-Pierre te danken", reageerde de Limburgse, die het schopte tot succesvolle binnenhuisarchitecte. "Maar seks met hem gehad? Nee."

Ja, een mens had na het zien van de docu op VIER stellig kunnen denken dat Jean-Pierre Van Rossem opnieuw van straat is. In de uitzending zag hij voor het eerst in dertig jaar zijn vroegere Moneytron-girl Katleen Borgerhoff terug. "Ik zou zo weer verliefd kunnen worden", zei Van Rossem en zijn hunkerende blik sprak boekdelen. Om vervolgens, na een etentje, los in de camera te zeggen: "We hadden afgesproken dat we in de auto zouden vrijen en dat hebben we ook gedaan." Nou.

"Die quotes hadden nooit mogen worden uitgezonden", zucht Katleen Borgerhoff thuis in haar chique herenwoning in Tongeren. "Ik vond het een heel fijn weerzien met Jean-Pierre, maar: er is helemaal niks gebeurd. Jean-Pierre heeft toen niet eens in mijn auto gezeten, laat staan dat we daar zouden hebben gevrijd. Ik was er niet eens bij toen Jean-Pierre dat voor de camera heeft gefantaseerd. Nog een geluk dat ik er amper over ben aangesproken. Ik heb twee kinderen, hé. Je wil niet dat ze zoiets over hun moeder horen als het niet waar is. Mijn ouders hebben het gezien, ja. Maar die kennen mij en die kennen Jean-Pierre. En echt, die mensen weten heus wel beter."

Presidentiële suite

Dat Jean-Pierre Van Rossem na zijn geënsceneerde ontmoeting met Borgerhoff tot over zijn oren verliefd is geworden, klopt wél. "Hij is mij na die televisieopname (die dateert van drie maanden geleden, red.) berichtjes beginnen te sturen en we zijn nog één keer samen iets gaan eten", gaat ze verder. "Toen zei hij dat hij gevoelens had en méér zou willen. Ik heb gezegd dat ik erg gecharmeerd was, maar dat die gevoelens niet wederzijds waren. Ik mag dan wel gescheiden zijn en vrijgezel, ik val gewoon niet op hem. Het is er niet. Hoe hij reageerde op die afwijzing? Hij zei dat het dan maar beter was om afstand te nemen. Sindsdien hebben we geen contact meer."

De Tongerse spreekt niettemin met veel respect over Van Rossem. "Ik wou dat hij even veel respect had getoond en dus niet gelogen had op tv, maar ik kan niet boos zijn op hem", lacht ze. "Daarvoor heeft hij mij als jong meisje te veel mooie dingen laten zien. Ik was 21 in 1986, net afgestudeerd als binnenhuisarchitecte, toen ik via een fotograaf een jaar voor Jean-Pierre in Parijs heb gewerkt als fotomodel. In die tijd had hij zijn eigen modellenbureau. En al had ik nooit van een carrière als model gedroomd: ik ging, samen met nog vijf meisjes, mee. Ik had ook niets te verliezen, hé."

"Het was de glorietijd van Jean-Pierre. In het weekend kwam hij zelf naar Parijs en dan logeerden we met zijn allen in de presidentiële suite van Hotel de Crillon - elk in een eigen slaapkamer, welteverstaan - en nam hij ons mee uit eten in de duurste restaurants. Behoorlijk indrukwekkend voor een gewoon meisje uit Limburg. (lacht) Toen hij in 1988 de F1-renstal Onyx overkocht, vroeg hij of ik één van zijn twaalf Moneytron-girls wilde worden. We werden opgeleid over dat econometrische model waarmee hij de beurs kon voorspellen en mochten mee naar elke Grand Prix. De rijke mensen die hij daar had uitgenodigd, moesten wij tijdens chique galadiners onderhouden over Moneytron. Over hoe dat systeem werkte, wat de risico's waren. Hapten die rijken toe, dan werkte Van Rossem de verdere onderhandelingen af."

Eerst werkte Katleen (midden) in 1986 een jaar als fotomodel voor Van Rossem in Parijs, twee jaar later werd ze één van zijn twaalf Moneytron-meisjes.
Vier Eerst werkte Katleen (midden) in 1986 een jaar als fotomodel voor Van Rossem in Parijs, twee jaar later werd ze één van zijn twaalf Moneytron-meisjes.

Hele zachte kant

"We zijn maar een half jaar Moneytron-girl geweest, want op het einde van '89 was zijn rijk uit", zegt Borgerhoff. "Maar in dat half jaar heb ik als jong meisje wel tien landen gezien, waaronder Mexico, Brazilië en Amerika. Ik heb culturen leren kennen die ik anders nooit zou hebben gekend. We dronken op die diners mee van wijnen als Margaux, Pétrus en Château Lafite Rothschild. We aten kaviaar, werden verwend met juwelen van Cartier en kleren van Ungaro. Het kon niet op. Eenmaal terug in Limburg, was ik van een preuts, ambitieloos meisje veranderd in een zelfbewuste, jonge vrouw die van Jean-Pierre had geleerd om doelen te stellen en daar ook voor te durven gaan."

"Had ik destijds zijn pad niet gekruist, dan had ik niet bereikt wat ik nu heb bereikt", geeft ze eerlijk toe. "Dan had ik genoegen genomen met een bediendenjob op een architectenbureau en nooit de stap naar een eigen, zelfstandige carrière hebben durven zetten. Na die jaren met Jean-Pierre Van Rossem, die mijn horizon enorm heeft verruimd, wist ik dat een doodgewoon leven te saai zou zijn geweest voor mij."

"En dus zal ik hem dankbaar blijven", zegt Borgerhoff. "Ook als persoon heb ik hem altijd bewonderd. Om zijn intelligentie, om het kunnen luisteren naar wie je werkelijk bent. Ik heb zelden een man ontmoet met wie ik zulke boeiende gesprekken heb kunnen voeren. En die gesprekken gingen nooit over geld, maar over het leven, over emoties, over kennis door ervaring. Ik heb in dat Formule 1-circuit gezien hoe die oppervlakkige rijken neerkeken op gewone mensen. Jean-Pierre is nooit oppervlakkig geweest, keek op niemand neer. Hoe excentriek ook, hij heeft een hele zachte kant."

Te zelfzeker

Een crimineel ziet ze niet in hem. En ze heeft naar eigen zeggen ook écht geloofd in zijn beursbeleggingssysteem dat zij mee aan de man bracht. "Er zijn in het begin wel degelijk mensen rijk van geworden, maar daar spreekt niemand over. Ik denk dat Jean-Pierre op een bepaald moment gewoon te zelfzeker, te roekeloos is geworden."

"En nee, stel je niks voor bij het woord 'pitspoes'", zegt ze tot besluit. "Ik heb mij destijds allesbehalve een pitspoes gevoeld. Het draaide toch vooral rond het promoten van zijn Moneytron-systeem en daar moest je brains voor hebben. Een meisje dat geen vier talen sprak, werd geen Moneytron-girl. Jean-Pierre heeft nooit avances gemaakt, naar geen van de meisjes. Ik zou anders trouwens ook zijn opgestapt."

En zeggen dat ze de nieuwe Mevrouw Van Rossem had kunnen worden. "Dat zal nooit gebeuren. Ik ben gelukkig met mijn leven zoals het nu is."
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • robert agten

    klasse deze dame, respect !!