Gestolen foto's van Vlaamse actrices lokken Instagram-gebruikers naar sekssites

Dit valse profiel gebruikt gestolen foto's van Frances Lefebure.
RV Dit valse profiel gebruikt gestolen foto's van Frances Lefebure.
Valse Instagramaccounts gebruiken foto's van Vlaamse actrices als Frances Lefebure of Bab Buelens om surfers naar seks- en datingsites te lokken, zo ontdekte nieuwssite 'Vice'.

Een zekere Jaclyn Rheaume uit Rusland lijkt verdacht veel op de Vlaamse actrice Frances Lefebure, die niks met dit Instagramaccount te maken heeft. Het gebeurt vaker dat Vlaamse actrices hun foto's zien opduiken op valse profielen op Instagram, schrijft 'Vice'. Het overkwam ook 'Familie'-actrice Bab Buelens, Ianthe Tavernier van 'De Buurtpolitie' en 'Patser'-actrice Nora Gharib.

Op die profielen staan meestal buitenlandse namen, een Oost-Europese afkomst en een ondeugend zinnetje. Begin je te chatten met één van die valse profielen, dan krijg je een automatisch antwoord dat je naar een website zoals buurvrouwseks.nl probeert te lokken. "Ik vond het eerst eng", vertelt Frances aan 'Vice', "maar toen ik doorhad dat het om robots ging en niet om stalkers, was ik al wat gerustgesteld."

De actrice kan zelf weinig doen aan het misbruik, behalve elk profiel individueel rapporteren aan de sociaalnetwerksite. Een intensieve bezigheid, zeker omdat valse profielen voortdurend opnieuw opduiken. Instagram werkt zelf met tienduizend controleurs die valse profielen opsporen, maar voor een platform met meer dan een miljard gebruikers is zelfs dat niet voldoende.