Exclusief voor abonnees

Frieda Van Wijck is geen voorstander van het legaliseren van cannabis: “Compleet in paniek belde ik de 100. Echt waar: voor mij nooit meer spacecake”

Frieda Van Wijck
Dieter Bacquaert Frieda Van Wijck
“69, een mooi getal”, zegt Frieda Van Wijck in Dag Allemaal over haar leeftijd. “Maar de zeventig lonkt, en de tijd gaat nu bangelijk snel vooruit.” En ze heeft naar eigen zeggen nog wel één en ander in te halen, na een pittige (tv-)carrière met ‘plichtsbewust’ als sleutelwoord. “Sommige collega’s die veel minder energie in hun programma’s staken, kwamen er ook. ‘Ik ben een zottin’ dacht ik soms.”

Een terras hartje Leuven. Frieda vertelt dat ze er zelden aangestaard wordt, zeker nu ze - uitgezonderd een zomerse herhaling van het panelprogramma ‘Het Grootste Licht’ op VTM - niet meer op televisie te zien is.

“Bekendheid slijt snel en daar ben ik niet rouwig om”, zegt de gewezen presentatrice van onder meer ‘Panorama’ en ‘De Laatste Show’. Haar woorden zijn nog niet koud of er blijft een stijlvolle oudere dame pal naast ons tafeltje staan. Haar minzame glimlach valt op, net als de handtas die ze elegant in de vouw van haar arm knelt. Frieda kijkt op en roept verrast: “Maar juffrouw Maria! U begint een beetje op koningin Elisabeth te lijken.” De dame grinnikt wat verlegen, waarna een gesprek volgt in een dialect waarvan ik weinig versta. “Juffrouw Maria was mijn kleuterjuf”, verklaart Frieda. “We spreken Hasselts, mijn ouders waren Hasselaren die naar Maaseik zijn getrokken. Ik woon al half mijn leven in Leuven, maar als ik ooit naar een bejaardentehuis moet, dan zoek ik er één in Hasselt. Want zodra mijn grijze cellen het begeven, zal die moedertaal me waarschijnlijk het langst bijblijven.”

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Verlooy

  Omdat zij 1 slechte ervaring heeft gehad, moet het voor iedereen maar illegaal zijn: hoe dom. Hoeveel mensen hebben een slecht ervaring gehad met alcohol. Moet iedereen zijn glaasje laten omdat een buurman graag zijn vrouw afklopt als hij zat is? Of omdat op de wijk iemand dronken een kind heeft doodgereden. Een collega is gestorven door gezondheidscomplicaties ivm alcohol (suikerziekte bijvoorbeeld). Domme meningen van bekende Vlamingen verpesten een eerlijke discussie over legalisering.

 • Thomas Anderson

  Het is niet omdat je cake krijgt dat deze de eerste keer in zijn geheel moet veroberen als je de eerste keer space cake eet minder dan helft en zeker 4 uur wachten!

 • Yves Steenssens

  Heb ooit twee drugs genomen : de sigaret 30 jaar en de alcohol(sigaret vanaf 13e en de alcohol sedert mijn 15 jaar ) - nooit zou ik nog beginnen roken en zeker geen cannabis- mijn drankprobleem is fel afgezwakt , nu mijn vriend drinkenboer is verhuisd - maar voel mij er niet beter door - reed beter met drank op maar dat kost tegenwoordig fortuin als je gesnapt wordt - mee de reden dat ik de tapkraan alleen in mijn verbeelding meermaals zie -schol Frieda .

 • Amber vanachte

  Swa dat geld voor al de producten die men misbruikt! Cannabis is heilig man,het heeft al kankers overwonnen en andere aandoeningen.

 • Amber vanachte

  Ge word oud hé mens... Voor ge u uitlaat over deze wonderplant. Informeer u eerst is! Het roeit kankers uit het is goed voor bloeddruk en honderden andere aandoeningen! Of hoeveel bent u betaald om deze onzin te verkondigen door de pharma sector?