Franco Dragone dient klacht in tegen ex-medewerker van groep Dragone en tegen Roularta

Franco Dragone kreeg vorig jaar een eredoctoraat aan de Universiteit Antwerpen.
BELGA Franco Dragone kreeg vorig jaar een eredoctoraat aan de Universiteit Antwerpen.
De Franco Dragone Entertainment Group heeft zijn advocaten gevraagd om een klacht in te dienen wegens laster en eerroof tegen Le Vif. Dat meldt de directie van Franco Dragone, de regisseur uit La Louvière bekend als spektakelontwerper voor onder meer Cirque du Soleil, woensdag. Het Franstalige tijdschrift had geschreven dat de entertainmentgroep door het gerecht in Bergen verdacht wordt van "ernstige internationale fiscale inbreuken", "het witwassen van geld, zwartwerk en subsidiefraude".

De komende dagen wordt zeker een klacht wegens laster en eerroof ingediend tegen een vroegere medewerker van de groep die naar de pers stapte, en tegen de directie van Roularta, "die weigerde ons aan het woord te laten", preciseerde Yves Delacollette vanavond. Hij is de nieuwe secretaris-generaal van Franco Dragone Entertainment Group. Volgens Delacollette werd de groep slechts een dertigtal uur voor de afsluiting van de betrokken editie van Le Vif gecontacteerd en was die tijdspanne onvoldoende om te antwoorden op de precieze vragen van de journalist. Bij Le Vif wenste men nog niet te reageren omdat het magazine nog geen klacht heeft ontvangen.

Het magazine onthulde midden januari dat een netwerk van postbusmaatschappijen op de Britse Maagdeneilanden en in Hongarije de winsten van intellectuele eigendomsrechten zou kanaliseren, terwijl die nochtans in La Louvière tot stand kwamen. Het tijdschrift bericht dat SA Productions du Dragon, het hoofdkwartier van Dragone in La Louvière, zo goed als nooit belastingen zou betalen in België. De afgelopen acht jaar zou de groep slechts tweemaal winst gemaakt hebben, ondanks het enorme succes van producties zoals "A New Day" (Céline Dion) en "Le Rêve" (Cirque du Soleil).

"Dat artikel maakt ons kwaad", reageert de directie van de entertainmentgroep woensdag. "De vrijheid van meningsuiting is primordiaal, maar niets - zelfs niet de uitoefening van die vrijheid - rechtvaardigt het dat het vermoeden van onschuld aangetast wordt."

Nog volgens de directie van Franco Dragone Entertainment Group "heeft de directie van het tijdschrift toegegeven dat er maanden aan het artikel gewerkt was, maar weigerde ze wel om de publicatie met een kleine week uit te stellen, iets wat nodig was om de argumenten van Franco Dragone te horen".