Frances Lefebure haalt haar slag thuis: in deze steden en gemeenten kan je je zondag laten registreren voor orgaandonatie

Frances Lefebure.
Frances Lefebure Frances Lefebure.
'Make Belgium Great Again': dat was vanavond het doel van Frances Lefebure in haar gelijknamig programma bij VTM. Al meteen in de startaflevering droeg ze haar steentje bij om van ons land een nét iets betere plek te maken. Te beginnen met een poging om orgaandonatie onder de aandacht te brengen.

Frances deed samen met Tom (25), Deborah (23) en Daniël (57) – alle drie wachtend op een nieuw orgaan – een poging om orgaandonatie onder de aandacht te brengen. Dat alles met als doel om zo veel mogelijk mensen te overtuigen om zich te registreren. En het blijft niet bij een oproep. Speciaal voor 'Make Belgium Great Again' zetten namelijk al meer dan 240 Vlaamse stad- en gemeentehuizen nu zondag 23 september hun deuren uitzonderlijk open voor donorregistratie.

Nieuw hart

Tom, Deborah en Daniël, die in de aflevering getuigden over hun nood aan een levensreddende orgaantransplantatie, onderstrepen het belang van de actie. "In principe is iedereen orgaandonor. Maar bij een overlijden is het voor de naasten vaak een te moeilijke beslissing om de organen van de overledene toch af te staan. Achteraf zijn de meeste mensen wel gelukkig dat ze toch iets goeds gedaan hebben met het meest vreselijke dat hen kon overkomen. Dus maak het voor hen gemakkelijk en registreer je op voorhand", klinkt het bij Tom, die al 2,5 jaar op een nieuw hart wacht. "Ik ben op dit moment afhankelijk van batterijen", vertelde hij in de aflevering. "Zoals jij een powerbank meeneemt voor de batterijen van je gsm, moet ik ervoor zorgen dat ik batterijen bij heb die mij in leven houden."

5 minuutjes tijd

"Je registreren als orgaandonor vraagt letterlijk 5 minuutjes tijd", zegt ook Frances Lefebure. "Maar daarmee kan je wel mensenlevens redden. Deze actie is voor íedereen die op dit moment op een levensnoodzakelijk orgaan wacht. Letterlijk voor álle 1.212 wachtenden." Van Deborah kreeg Frances wel goed nieuws te horen. Zij heeft ondertussen haar nieuwe longen gekregen. "Ik zou echt doodgegaan zijn", getuigt zij. "Daarom vind ik het belangrijk dat mensen zich registreren. Dankzij orgaandonatie krijgen personen zoals ik een nieuw leven." Speciaal voor Tom, Deborah en Daniël – en bij uitbreiding voor alle 1.212 mensen die nog wachten op een orgaan – zetten meer dan 240 steden en gemeenten nu zondag 23 september 2018 uitzonderlijk hun deuren open. En dat aantal blijft stijgen. De lijst met deelnemende stad- en gemeentehuizen is terug te vinden op vtm.be
27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Johan Vanderstukken

  Van hetzelfde niveau als de S&V-reportage: een open deur intrappen.

 • Patrick Goebel

  Ik heb me verzet tegen orgaandonatie, wie weet wie mijn organen krijgt, het kan evengoed een terug gekeerde IS strijder zijn omdat hij ginder gewond werd, nee dank u !

 • Ronny Van Wijngaerden

  dacht dat in belgie iedereen sowieso orgaandonor is. Geregistreerd of niet. Is toch wettelijk geregeld. Waarom dan nog eens een papierke invullen ?

 • Marissa Van Oostevelde

  Zouden dat beter omdraaien, als je geen donor wenst te zijn je laten registreren en het donor zijn standaard maken

 • ringo van der pulst

  Dankzij een donor nier heb ik mijn moeder mogen kennen tot mijn dertigste.Anders had ik ze kwijt geweest toen ik acht was,toch een groot verschil vind ik.Tot hoe oud mag je eigenlijk doneren?Ik heb altijd tegen mijn naasten gezegd dat indien ik kwam te overlijden ze alles mochten gebruiken.Is dat niet voldoende?