Forum der Joodse Organisaties dient klacht in tegen Dimitri Verhulst na column in ‘De Morgen’

Dimitri Verhulst.
Joris Casaer Dimitri Verhulst.
Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) gaat een klacht indienen tegen schrijver Dimitri Verhulst, vanwege een column in De Morgen. Volgens het FJO deed Verhulst er antisemitische uitspraken en dat kan niet door de beugel, zo vindt de organisatie.

In de column ‘Er is geen beloofde land. Er is gestolen land’ van 27 juli 2019 uit Verhulst kritiek op de staat Israël en de manier waarop die met de Palestijnen omgaat. De joden zouden hard optreden tegen de Palestijnen omdat zij zich “door God uitverkoren” noemen. “Praten met uitverkorenen is lastig. Zodra je over Israël en het lot van de Palestijnen begint, kijken ze je aan alsof je de Holocaust zelf hebt onderschreven, hetgeen je reinste quatsch is, en ten tweede een veel te gladde calimerohouding is om lekker zelf te blijven onderdrukken”, schreef Verhulst.

Een brug te ver

Het FJO wijst erop dat Verhulst zich in zijn beledigingen niet beperkt tot laster over de staat Israël, maar “rechtstreeks en onverbloemd het gehele Joodse volk op rabiaat antisemitische wijze viseert”.

“Al in de eerste alinea gaat het over het Joodse volk, niet over het Israëlisch beleid waarover je van mening kan verschillen. We willen dat er een proces komt, zoals in Nederland tegen Geert Wilders over zijn ‘Minder Marokkanen’-uitspraak”, zegt Hans Knoop van het Forum der Joodse Organisaties. 

“Kritiek op Israël is legitiem”, aldus Knoop. “Iedereen mag kritiek op Israël hebben. Hoe ver je daarin kan gaan is subjectief. Maar bij Dimitri Verhulst is het duidelijk: hij richt zich tegen het Joodse volk als volk. Hij heeft het over hen als het uitverkoren volk, en die uitverkorenheid leidt er volgens hem toe dat Joden Palestijnen mogen verdrijven en andere volkeren mogen onderdrukken. Dat zijn aantijgingen die zich niet richten op het beleid van de staat Israël, maar op de Joden als volk en daarmee overschrijdt hij een grens.”

Vrijheid van meningsuiting

“De grens met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting is heel duidelijk aangegeven in Europa”, vervolgt Knoop. “De vrijheid van meningsuiting is begrensd en is dus niet absoluut. Ook Dimitri Verhulst zal de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in acht moeten nemen. Wat hij heeft gedaan is zonder meer antisemitisch: het beledigen van de Joden als volk. En daarmee vinden wij dat er een grens is overschreden.”

Het FJO zal binnenkort een klacht indienen tegen de schrijver. Tegen De Morgen onderneemt het FJO geen juridische actie. “Ik ben zelf journalist geweest, en ik weet dat zoiets er wel eens tussen kan glippen”, zegt Knoop. “En Verhulst is geen lid van de redactie. Dit is dan wel een column die in Der Stürmer (nazikrant, red) gestaan kon hebben, maar het gaat enkel over de column, niet over de krant.”

“Debat stilgelegd”

De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout ziet geen graten in de column van Dimitri Verhulst. “Akkoord, het was scherp verwoord, maar dat verwachten we ook van onze columnisten”, stelt hij. 

De krant blijft vierkant achter zijn columnist staan. “De toon van de column is hard en scherp, de verwoording heel spits”, erkent Eeckhout. “En hier en daar zullen mensen daardoor op hun tenen getrapt zijn, maar dat hoort bij het debat. Wat ik kwalijker vind, is deze systematiek van het indienen van klachten. Op die manier wordt het debat helemaal stilgelegd, en wordt alle kritiek onmogelijk gemaakt.”

Op de site van De Morgen staat boven de column al een soort banner waarin de klacht gemeld wordt. “Morgen publiceren we in de krant ook een stuk waarin we beide partijen aan het woord laten”, staat er te lezen.

Eeckhout wijst erop dat de column de jongste dagen een tweede leven is gaan leiden op rechtse tot extreemrechtse nieuwssites, zoals het Nederlandse ThePostOnline. “Die site staat dicht bij Thierry Baudet en Geert Wilders, en het is daar de gewoonte elke stellingname pro Palestijnen of moslims als een wandaad te beschouwen. Voor ons is dat een extra reden om niet te buigen.” 
67 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van der Vloedt

  @ Helen Clinton, 2de poging, er is een "STAAT"... waar het vendelzwaaien en vlaggengroet NIET de hoogste goed en prioriteit IS... maar de "zorg" voor het volk...

 • Michel Jacobs

  Pure poging tot intimidatie.Gelukkig maken ze hiermee geen enkele kans in Belgë.Dat is toch wel een heel sterk punt in ons land.Ik zou mocht ik van Verhulst zijn ook tegenklacht indienen wegens laster en eerroof en zo mogelijk wegens tergend en roekeloos geding.Ook alle bewijsbare schade op hen verhalen.Agitatoren als Freilich of Jahjah brengen ons land ,noch de rest van de wereld iets bij.

 • Roger Rymen

  Natuurlijk is er geen "beloofde land", want dit is een religieus-politieke usurpatie om een stuk land op te eisen en deze zogezegd goddelijke belofte berust op een mythe en kan nooit wetenschappelijk bewezen worden.

 • Hubert Wouters

  Het FJO heeft gelijk. Dmitri Verhuist moet zijne mond dichthouden en in plaats daarvan deftige boeken schrijven. Ik heb er twee van hem gelezen, waarvan er een verfilmd werd, en ze trekken op niks.

 • Tim Peeters

  Alleen de staat Israël mag blijkbaar de joodse religie, het joodse volk en de joodse staat op zo'n manier mixen dat het hen toegestaan is om andere volkeren op mensonwaardige manier te onderdrukken maar de jodenvervolging in te roepen om kritiek hierop af te wentelen. Ik denk dat zijn beschrijving een mooie weergave is van het werkelijke gedrag van de Joodse staat de afgelopen 40 jaar.