Exclusief voor abonnees

Welke films worden een kassucces? Dat maakt de computer voortaan uit

Giphy
Wie bepaalt welke speelfilms er in Hollywood worden gemaakt? Het Britse bedrijf Epagogix, opgericht door risicomanager Nick Meaney, kan onder meer via algoritmes vaststellen welke films wel of niet succesvol worden. “Er wordt nu echt naar ons geluisterd.”

Tijdens een directiebijeenkomst van een gerenommeerde filmmaatschappij werd computer­expert en risicomanager Nick Meaney enkele jaren geleden aan de aanwezigen voorgesteld als ‘de man die ons bedrijf 90 miljoen dollar aan verlies heeft bespaard.’ Reden voor het compliment was het advies dat Meaney en zijn collega’s enkele maanden eerder hadden gegeven. Zij voorspelden op basis van hun computerprogramma dat het prehistorische epos over een stam die in een wereld vol dino’s probeert te overleven, zijn budget van 180 miljoen dollar nooit zou terugverdienen in de bioscoop. De betrokken filmmaatschappij zag vervolgens af van het project. Een concurrent ging ermee aan de haal en verloor bijna de helft van de investering.

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.