Waarom Liza Minnelli weigert om film over moeder Judy Garland ooit te bekijken

AP
Het was al een tijd geleden dat ze nog eens écht kon schitteren, die Renée Zellweger (50). Meer bepaald van in 2016, toen ze voor het laatst in de huid van Bridget Jones kroop. Tussendoor was er wel Netflix-reeks ‘What/If’, maar nu is ze echt helemaal terug. Dankzij ‘Judy’, die het tragische leven van Hollywoodster Judy Garland vertelt, die in 1969 op haar 47ste overleed aan een overdosis slaapmiddelen. Maar Liza Minnelli, de dochter van Judy, is niet van plan de prent ooit te bekijken. 

Het waargebeurde verhaal legt Renée Zellweger geen windeieren. Deze hoofdrol leverde haar recent de Golden Globe voor ‘Beste Actrice in een Drama’ op én Renée Zellweger won haar tweede Oscar voor de film. Merkwaardig, gezien Renée vooraf vooral kritiek kreeg op de film ‘Judy’. Met name van Judy Garlands dochter, zangeres en actrice Liza Minnelli (73). Die noemde Renée Zellweger niet geschikt om haar beroemde moeder te spelen. 

“Dat is geen enkele actrice”, aldus Liza. “Mijn moeder was uniek. Het grootste talent dat Hollywood ooit gekend heeft. Elke vertolking door een andere actrice zou mijn moeder tekortdoen. Ik heb niets tegen Renée Zellweger, maar ik zie geen Judy Garland in haar.” Inmiddels geeft Liza Minnelli zelf aan dat ze ‘Judy’ nooit wil zien. “Er zullen dingen getoond worden waar ik liever niet aan herinnerd word. Er zullen ook zaken overgedramatiseerd worden. Oké, ik leg me erbij neer, dat is nu eenmaal wat Hollywood doet. Maar ik ga dus niet kijken. Want ik kan enkel maar teleurgesteld worden.”

(lees verder onder de foto)

Zangeres Liza Minnelli.
reuters Zangeres Liza Minnelli.

Hollywood-royalty

Zellweger begrijpt de bekommernissen van Liza wel. “Judy was een gigantisch grote ster”, zegt Renée. “Maar ze had ook een donker kantje. En dat wordt getoond in de film. Ik snap dat dit pijnlijk kan zijn voor nabestaanden. Maar we hebben alles met het grootste respect gedaan. Judy Garland is vijftig jaar na haar dood nog altijd Hollywood-royalty. Met zo iemand sol je niet.”

Meer dan een jaar bereidde Renée Zellweger zich op deze glansrol voor. Ze moest bijvoorbeeld Judy’s typische accent onder de knie krijgen. “En ik moest kunnen zingen zoals zij”, zegt Renée. “Daar ben ik in gefaald. Ja, met de hulp van een coach benader ik haar zangstijl op een technische manier. Maar Judy Garland had iets magisch in haar stem. En dat valt niet te evenaren, zeker niet door mij.”

Renée vreest dat Judy Garland zelf afkerig zou staan tegenover deze film. Om dezelfde reden als haar dochter Liza. Je ziet niet graag je vuile was buiten hangen. In ‘Judy’ worden dingen getoond die Judy zelf angstvallig verborgen probeerde te houden. “Bovendien was ze een diva”, zegt Renée nog. “Dat ik nu awards win door háár te spelen, dat zou ze vreselijk vinden. Ik heb haar goed bestudeerd. Door deze film moet je echt niet het idee krijgen dat Judy Garland zielig was. Judy was een ster! Ze kon alles. Zingen, acteren, dansen: noem maar op. Liza Minnelli heeft gelijk: haar moeder was wellicht de grootste ster die Hollywood ooit heeft gehad.”

(lees verder onder de foto)

AP

Wie was Judy Garland?

Judy Garland was één van de meest iconische sterren uit de Hollywoodgeschiedenis. Judy, die in 1922 werd geboren als Frances Ethel Gumm, stond van haar twee jaar op het podium, in het theater van haar vader. Samen met haar zussen Mary Jane en Dorothy vormde ze een trio dat optrad onder de naam The Garland Sisters. Eén van hun grootste hits was een eigen bewerking van het kerstliedje ‘Jingle Bells’.

Algauw bleek dat Frances, die zich voortaan Judy liet noemen, het meeste talent had. In 1935 tekende ze een contract bij filmstudio MGM, die haar in 1939 de rol aanbood die haar wereldberoemd maakte: die van Dorothy in de nog altijd zeer gewaardeerde film ‘The Wizard of Oz’. Een schot in de roos, want Judy kreeg de Oscar voor Beste Actrice. En ze wordt nog altijd vereenzelvigd met een liedje uit die film: ‘Somewhere Over The Rainbow’.

(lees verder onder de foto)

AP

Talent opgemerkt

In die tijd zwaaiden mannen de plak in Hollywood. En de vrijgevochten Judy Garland moest zich veel te vaak tegen haar zin schikken naar de wetten van haar echtgenoten, managers en filmbazen. Dat frustreerde haar enorm. Met faliekante gevolgen: ze gleed weg in een depressie en begon amfetamines te slikken om het leven aan te kunnen. ’s Avonds nam ze grote hoeveelheden barbituraten (slaapmiddelen), anders deed ze geen oog dicht.

Bovendien begon Judy ook te veel te drinken. Dit alles bleef niet zonder gevolgen. Tot drie keer toe ondernam ze een zelfmoordpoging. Toch scoorde ze nog eens heel sterk, met de film ‘A Star is Born’ uit 1954. “Dat is mijn favoriete film van haar”, zegt Renée Zellweger. “Judy leverde een indringende acteerprestatie en zong zoals nooit tevoren. Kippenvel tot en met. Ik huil zakdoeken vol als ik die film zie.” Judy Garland versierde nog een Oscarnominatie voor die acteerprestatie. Het zou haar laatste grootse zijn.

Een overdosis

Judy’s verslavingen namen de bovenhand, ze werd in een mum van tijd nog slechts een schim van de geweldige ster die ze ooit was geweest. En over die schrijnende periode gaat de film ‘Judy’. “Daardoor krijg je misschien het verkeerde beeld dat haar leven enkel bittere ellende was”, aldus Renée. “Maar dat was dus niet zo. In haar gloriejaren was Judy op elk Hollywoodfeestje en werd ze aanbeden door de grootsten van de filmwereld. Het moet fantastisch geweest zijn om toen Judy Garland te zijn.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.