Exclusief voor abonnees

Waarom lijken sommige films het coronavirus voorspeld te hebben?

Vergelijkbare taferelen in de film ‘Contagion’: supermarkten liggen er leeg bij nadat ze overrompeld worden door hamsteraars.
Warner Bros Vergelijkbare taferelen in de film ‘Contagion’: supermarkten liggen er leeg bij nadat ze overrompeld worden door hamsteraars.
Het coronavirus grijpt om zich heen, en vreemd genoeg doen de huidige gebeurtenissen heel wat mensen denken aan bestaande films en series. Zo wordt ‘Contagion’, de film uit 2011 met Gwyneth Paltrow, massaal herbekeken. Heel wat mensen zien gelijkenissen en het lijkt soms wel alsof Hollywood een voorspelling deed. Hoe komt het dat fictie de realiteit overstijgt?

Dramafilm ‘Contagion’, met onder andere Matt Damon en Gwyneth Paltrow, is momenteel de derde meest populaire film op iTunes. Uitzonderlijk voor een film uit 2011, maar heel wat mensen willen met eigen ogen aanschouwen hoe akelig accuraat de situaties in de prent zijn, vergeleken met de huidige omstandigheden. Ook kijkers van de VTM-serie ‘Cordon’ zullen ongetwijfeld al gefronst hebben, want ook daar zijn heel wat elementen in terug te vinden die uit de realiteit lijken te zijn geplukt. De serie werd de afgelopen dagen al door zo’n 17.000 kijkers opgevraagd bij VTM GO, vijf keer meer dan vorige maand.

(Lees verder onder video.)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Contagion

In ‘Contagion’ zien we hoe een onbekend virus zich verspreidt, en er enkele dagen voorbijgaan tot de overheid de ernst van de situatie inziet. Experts slagen er niet in om het te identificeren, waardoor het moeilijk wordt om het virus in te perken, want er zullen enkele maanden voor nodig zijn. Zo breekt de dodelijke pandemie helemaal uit en raken miljoenen mensen besmet. De wereldwijde bevolking panikeert, en de samenleving valt als een kaartenhuisje ineen.

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Word ook abonnee en kies hier je formule op maat

Mobiel

Mobiel

Onbeperkt toegang tot alle artikels op HLN.be en in de app. Stop wanneer je wil.

Digitaal

Digitaal

Elke dag de digitale versie van de krant en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Weekend + Digitaal

Weekend + Digitaal

Elke zaterdag de papieren weekendkrant in jouw bus en elke dag volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Compleet

Compleet

Elke dag de papieren krant in jouw bus en volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Eerste 4 weken GRATISNadien slechts €6,95 per 4 weken€ 0,00
Eerste maand GRATISNadien €12 per maand€ 0,00
Eerste maandNadien €16 per maand€ 10,00
Eerste maandNadien €21 per maand€ 15,00
Lees 4 weken gratisLees 1 maand gratisStart met lezenStart met lezen8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van der Vloedt

  Regisseurs (en de show-, entertainment- en filmindustrie) zijn gewoon om scenario's op te leggen en als ze "braaf" meespelen mogen ze de volgende altijd in première en in preview (s)maken. Het is dan ook "wijs" om niet alleen de ondertitels te lezen maar de ondertoon te horen van wie er de hand in heeft.

 • Marie Vandam

  In sciencefiction zit altijd veel waarheid

 • Gerard Braeckmans

  Euh, Herman Kuifje op de maan is niet de eerste. De Jules had er al een boek over.

 • Luc De Bruyn

  Vanavond gezien, zo een film zien is wel, " anders " nu met de lopende corona problematiek, zoveel dingen te herkennen !!

 • herman de genst

  Was met 20000 mijl onder de zee en Kuifje op de maan net hetzelfde .