Vleeseters, opgelet! Netflix-film ‘Okja’ maakt kijkers veganistisch (volgens onderzoek van PETA)

NETFLIX
Worden we straks allemaal veganistisch of vegetarisch na het bekijken van de Netflix-film 'Okja'? Volgens een studie van de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA lijkt het daar alvast op te wijzen. Kijkers van de film snellen zich na afloop immers naar Google, om er termen rond veganimse op te zoeken. 

Voor degenen die het verhaal achter 'Okja' nog niet kennen: de 'Netflix'-prent gaat over de bijzondere vriendschap tussen Mija, een meisje in de Zuid-Koreaanse jungle, en Okja, een genetisch gemanipuleerd 'supervarken'. Wat Mija echter niet weet is dat het varken een creatie van een groot voedselbedrijf is, en uiteindelijk geslacht zal worden voor consumptie.

En dat raakt blijkbaar een gevoelige snaar bij heel wat kijkers en dierenvrienden. De film is al maandenlang een hit op Netflix, en de heldere ecologische en antikapitalistische boodschap vindt goed zijn weg. Volgens een studie van de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA verandert 'Okja' dan ook het denken van heel wat kijkers, en gaan velen na afloop van de film meteen op zoek naar informatie over veganisme, vegetarisch eten of andere alternatieven. 

PETA nam voor het onderzoek de Google-zoektermen rond Okja en veganisme onder de loep. En wat bleek? Door de film wordt 65% meer gezocht naar alternatieven voor de huidige vleesindustrie. Die 'zoekdichtheid' is vergelijkbaar met de toenmalige piek bij 'What The Health', een door veganisten geprezen documentaire over de effecten op je gezondheid. Die is tevens te bekijken op de streamingdienst.

Maar hoe dat nu komt? Regisseur Joon-ho Bong weet met 'Okja' de dieren die bestemd zijn voor consumptie een gezicht te geven. En dat werkt, ook bij zichzelf. "Ik bezocht voor de research van 'Okja' slachtfabrieken die vijf keer zo groot waren als een voetbalstadion", vertelde hij aan onze collega's van De Morgen. "Buiten stonden tienduizenden koeien te wachten op hun dood - een beeld dat terugkomt in mijn film. Terwijl ik al veel documentaires over de vleesindustrie heb gezien, is het iets anders om zelf op zo'n plek te komen. En vooral om hem te ruiken. Ik kreeg geen hap vlees meer door de keel".
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Maeng Saab

    Een ongelooflijk slechte film, totaal absurd, over the top, hak op de tak, onlogisch, vol met zeer rare gedachtenkronkels

  • Febe Chapin

    Het was saai en dom enkele jaren terug en is het nog steeds die film. Ik heb een redelijk lang tijdje 'vegan' geweest. Er zijn genoeg opties om nog een luxe dieet te hebben tegenwoordig dankzij winkels gelijk bio planet. Maar dat vergt veel discipline, geld en minimum contact met niet veganisten, dus de rest van de mensheid. Als koppel of meerdere mensen er aan beginnen als je het wilt volhouden.

  • Claudia Boonen

    T was een zeer mooie film, maar ik eet toch nog altijd mijn vlees :p