Vlaamse regisseur Bavo Defurne wint prijs beste regiedebuut in Zuid-Afrika

Bavo Defurne met acteurs Mathias Vergels (R) en Nina Marie Kortekaas.
EPA Bavo Defurne met acteurs Mathias Vergels (R) en Nina Marie Kortekaas.
De Vlaamse regisseur Bavo Defurne heeft vrijdag op de vijfde editie van het Cape Winelands Film Festival in Kaapstad de prijs voor Beste Regiedebuut gewonnen met zijn speelfilmdebuut 'Noordzee, Texas'. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

'Noordzee, Texas' is een adaptatie van het boek 'Nooit gaat dit over' van André Sollie en gaat over Pim die eind jaren zestig opgroeit in een kustdorpje.

Het speelfilmdebuut van Defurne scoort goed in het buitenland. Zo is de film op 1 april de officiële afsluiter van het London Gay and Lesbian Film Festival. Ongeveer een week later komt de film uit in Groot-Brittannië. Ondertussen is de prent ook te zien in Nederland.

In totaal is 'Noordzee, Texas' al verkocht aan 10 landen waaronder de VS, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada, Zwitserland en Polen. Bij ons verschijnt de film op 10 april op dvd.

Eind vorig jaar ging de film op het Internationaal Filmfestival van Rome nog aan de haal met de Marc'Aurelio Alice nella Città 13+ Award, de belangrijkste onderscheiding in de Alice in the City-competitie. In januari werd 'Noordzee, Texas' met veel bijval vertoond op het Palm Springs International Film Festival. En op het Wereldfilmfestival van Montréal vorig jaar werd het de eerste Vlaamse film die er de Zilveren Zenith voor Beste Filmdebuut wegkaapte, aldus het VAF.