Vlaamse filmpionier Rik Kuypers overleden

Een videostill uit 'Meeuwen sterven in de haven' (1955).
Eyeworks Films Een videostill uit 'Meeuwen sterven in de haven' (1955).
In de Peruaanse hoofdstad Lima is Rik Kuypers, een van de pioniers van de Vlaamse film, afgelopen nacht overleden. Dat deelde filmhistoricus Paul Geens, die sinds een aantal jaar ook zelf in Peru woont, vandaag mee aan Belga. De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken bevestigt het overlijden.

Rik (Henri) Kuypers werd op 11 april 1925 in Mortsel geboren. Dinsdag overleed hij in Peru aan de gevolgen van longkanker. Hij was in 1982 naar het Zuid-Amerikaanse land uitgeweken.

Samen met Roland Verhavert en schrijver Ivo Michiels, regisseerde Rik Kuypers in 1955 de iconische Vlaamse speelfilm “Meeuwen sterven in de haven”, met in de hoofdrollen Julien Schoenaerts en Dora Van der Groen. Het existentialistisch drama tegen de achtergrond van de Antwerpse haven was de eerste Belgische film die in de officiële selectie van het filmfestival van Cannes werd opgenomen.

  Later regisseerde Kuypers onder meer nog de speelfilms “De Obool” (1966) en “Adieu Filippi” (1968). Daarnaast leverde hij uiteenlopend tv-werk af voor de toenmalige openbare omroep BRT.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.