Exclusief voor abonnees

Vlaamse film kent (alweer) teleurstellend jaar in de bioscoop

Kevin Janssens in 'De Patrick'.
Paradiso Filmed Entertainment en Savage Film Kevin Janssens in 'De Patrick'.
Na het succesjaar 2018 kent de Vlaamse filmsector in 2019 een zware terugval. De nieuwe ‘FC De Kampioenen’-film werd op een weekend tijd de best bezochte film van het afgelopen jaar, en daar waren amper 131.500 bezoekers voor nodig. Ter vergelijking: ‘Patser’ haalde een jaar eerder 366.113 toeschouwers.

De Vlaamse cinema blijft heen en weer schommelen als het op bezoekcijfers aankomt. Zo was 2017 een absoluut dieptepunt, met nauwelijks 1.693.498 bezoekers voor Vlaamse films. In 2018 werd, dankzij het succes van ‘Patser’ (366.113 bezoekers), ‘Niet schieten!’ (357.283), ‘FC De Kampioenen 3: Forever’ (286.333) en ‘Girl’ (249.025) een stevige remonte ingezet, maar 2019 markeert alweer een stevige terugval.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hoegars Johnny

  Maak wat minder maar betere films .

 • Jan De Vos

  Er wordt echt met geld gegooid, en vriendjespolitiek om aan subsidies te geraken, feitelijk was er maar 1 film die international kan gaan, dat was Patser

 • Elise Van Damme

  Niet moeilijk! Bioscoop met een gezin van 4 wordt onbetaalbaar. Altijd diezelfde acteurs die opgerakeld worden dus beu gezien. Ondanks Vlaamse cultuur-subsidies krijg je zeer erbarmelijke prent te zien met oninteressante saaie verhaallijn. Wij hebben ondertussen voor een schappelijke prijs een beamer en whitescreen met surround setje gekocht en genieten volop knus en gezellig thuis met flms die we op internet kopen voor een prikje.

 • Bart Janse

  Tja als je de films ziet hier van vlaanderen , dan weet je toch genoeg . Dat er geen geld is om een film te maken ja dan stop het toch. Als je ziet hoeveel een americaanse film kost om te maken . Hier in kan belgie niet volgen . En ja als de acteurs niet internationaal gekend zijn dan stop ook heb verhaal . Steek er geen tijd in want brengt niets op .

 • Theo Van Hoof

  Waarom André Van Laethem? Film dient self supporting te zijn. Het dient niet aan het infuus van de subsidies te hangen. Het is een commercieel gegeven. Dus tellen de wetten van de economie. Of is het eerst subsidies vragen en daarna de winsten in eigen zak steken?