Uiterlijk Zwarte Piet "verfijnd" in nieuwe Sinterklaasfilm

vrt
Enkele dagen geleden zijn de opnames begonnen van 'Ay Ramon!', de Sinterklaas-film van Sylvester Productions en Ketnet in regie van Stijn Coninx en naar een scenario van Hugo Matthysen. Twee opmerkelijke dingen daarbij: de hoofdrol is weggelegd voor Ramon Iglesias, de trouwe paardenverzorger van de Sint, en het uiterlijk van Zwarte Piet is voor de gelegenheid verfijnd. "Met het oog op de maatschappij van vandaag, maar met respect voor de Sinterklaas-traditie", klinkt het.

'Ay Ramon!' gaat over de mysterieuze verdwijning van het paard van Sinterklaas en zijn verzorger Ramon tijdens de reis vanuit Spanje naar Vlaanderen, en de gevolgen daarvan voor de Sint, Zwarte Piet en hun vrienden.

"In 1993 moderniseerde de VRT het klassieke Sinterklaas-verhaal voor de reeks 'Dag Sinterklaas'. De makers wilden de kinderen, én hun mama's en papa's, Sinterklaas leren kennen zoals hij echt is: een goedheilig man met een klassieke waardigheid en een onuitputtelijke kinderliefde, maar ook een mens van vlees en bloed met vertederende kleinmenselijke trekjes", schrijft de VRT in een persbericht.

"Sinds 'Dag Sinterklaas' weten we ook dat Piet zijn zwarte kleur dankt aan het roet in de schouwen. Sindsdien is de samenleving blijven veranderen. Daarom hebben de makers van 'Ay Ramon!' het uiterlijk van Zwarte Piet verfijnd, met het oog op de maatschappij van vandaag, maar met respect voor de Sinterklaas-traditie. Zo zal Piet er in 'Ay Ramon!' iets anders uitzien dan vroeger. Je zal onder de zwarte roetvegen ook zijn witte huid zien. Verder heeft Piet niet langer kroezelhaar, gekleurde lippen of oorbellen, maar draagt hij wel hippe sportschoenen."

"Eén ding primeert: Sinterklaas is een feest voor alle kinderen en dat moet ook zo blijven. En daar wil Ay Ramon! toe bijdragen", klinkt het tenslotte in het persbericht.

vrt