Tom Holland is de eerste Spider-Man die een miljard opbrengt: “Eindelijk een held gevonden die kijkers in hun hart raakt”

Tom Holland in ‘Spider-Man: Far From Home’.
Photo News Tom Holland in ‘Spider-Man: Far From Home’.
Velen hebben het geprobeerd en slechts eentje is erin geslaagd. Tom Holland is op zijn 23ste al de enige Spider-Man ooit die meer dan een miljard dollar in het laatje bracht. Na lang zoeken heeft men dan eindelijk de superheld gevonden die mensen in het hart - en dus ook in de portemonnee - raakt. En dan vooral omdat hij niet zo ‘super’ is...

Hij is piepjong en ietwat onwennig, stuntelig zelfs. Klein maar dapper, en een hopeloze flapuit: Spider-Man anno 2019 is heel wat anders dan de versies die we te zien kregen van zijn voorgangers, zoals Tobey Maguire en Andrew Garfield. Niet dat die twee geen mooie prestatie hebben geleverd, maar het is net dat über-menselijke kantje dat het publiek massaal doet vallen voor Tom Holland, Marvels laatste rekruut. Het personage doet voor het eerst in lange tijd terugdenken aan de klassieke Spider-Man uit de strips en tekenfilms, met een gevat gevoel voor humor én de bijhorende jeugdige tienerstreken. 

In de laatste film, ‘Spider-Man: Far From Home’, zien we een superheld tegen wil en dank, een wereldster die eigenlijk liever een gewone tiener, of dan toch op z’n minst gewoon een ‘friendly neighbourhood Spider-Man’ zou willen zijn. Met één duidelijke boodschap: “Ik ben op schoolreis, kan er écht niemand anders de wereld redden?” 

(Lees verder onder foto)

Tom Holland als Spider-Man in  ‘Spider-Man: Far From Home’.
Photo News Tom Holland als Spider-Man in ‘Spider-Man: Far From Home’.

Box office-succes

Een grote hit, zo blijkt, want net die prent blijkt de grote underdog van dit jaar te zijn in het box office. Ondertussen staat de film al op de 32ste plaats in de wereldwijde rangschikking aller tijden. Met een opbrengst van meer dan een miljard is het ook de eerste ‘Spider-Man’-film die die mijlpaal overschrijdt. ‘Spider-Man 3', met Maguire, staat op de tweede plaats met 880 miljoen dollar, en Hollands eerste film, ‘Homecoming’, eindigt met brons op 880 miljoen dollar. De films van Andrew Garfield doen het opvallend minder goed. Hij werd door fans immers al meteen gebrandmerkt als ‘een slechte keuze voor de rol’. 

Rouw

Het geheim van zijn succes ligt deels in het Marvel Cinematic Universe, een lange keten van Marvel-films die allemaal met elkaar verbonden zijn. Trouwe fans gaan dus élke film in de reeks kijken, ongeacht waar het over gaat, al was het alleen maar om de volgende films nog te kunnen volgen. ‘Far From Home’ werd op slimme wijze gelinkt aan het einde van de verhaallijn in ‘Avengers: Endgame’, waarin Spider-Mans mentor en vaderfiguur Tony Stark (Robert Downey Jr.) om het leven komt. Met de nodige aandacht voor dat rouwproces zien we eerder de menselijke kant van het verhaal dan die van zijn machtige alter ego. Waaruit blijkt dat het belangrijker is om een goede Peter Parker te vinden dan een goede Spider-Man... 

(Lees verder onder foto)

Peter Parker rouwt om Tony Stark.
Photo News Peter Parker rouwt om Tony Stark.

Sympathie

Gooi daar nog tegenaan dat Holland ook in het echte leven vaak ongemakkelijk overkomt wanneer er een camera op zijn neus staat gericht. Hij staat bekend als het grootste spoiler-kanon in de Marvel-stal, omdat hij steeds maar blijft verklappen wat er in zijn films staat te gebeuren. Omdat men zoveel schrik had dat hij het einde van ‘Avengers: Endgame’ de wereld in zou gooien, kreeg hij alleen zijn eigen tekst in het script te zien. Hij wist op voorhand zelfs niet tegen wie hij die zou zeggen. Herkenbaar, misschien? Aandoenlijk, zeker. 

Kortom, niet alleen op, maar ook naast het scherm wekt Holland zonder veel moeite de sympathie van het grote publiek op. Het gerucht gaat dat Holland nog zeker voor één film terugkeert als de rondslingerende superheld, om zo zijn trilogie compleet te maken. Daarnaast valt zijn werk in de smaak bij Disney, en werd hij al gevraagd voor andere projecten, zoals de Pixar-film ‘Onward’. Daarnaast tekende hij voor de film ‘Cherry’, die geregisseerd zal worden door de Russo Brothers, die ook al met hem samenwerkten op de set van ‘Endgame’. Hopelijk vertrouwen ze hem dit keer genoeg om hem een volledig script te geven... Eén ding is zeker, als nieuwste goudhaantje van het moment, zal hij meer dan genoeg werk om handen hebben.

Tom Holland in ‘Spider-Man: Far From Home’.
Photo News Tom Holland in ‘Spider-Man: Far From Home’.

De voorlopige rangschikking van alle ‘Spider-Man’-films

‘Spider-Man: Far From Home’ – 1  miljard dollar

‘Spider-Man 3' – 891 miljoen dollar 

‘Spider-Man: Homecoming’ – 880 miljoen dollar

‘Spider-Man’ – 822 miljoen dollar

‘Spider-Man 2' – 784 miljoen dollar

‘The Amazing Spider-Man’ – 758 miljoen dollar

‘The Amazing Spider-Man 2' – 709 miljoen dollar

‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’ – 376 miljoen dollar

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Tom Holland en Jake Gyllenhaal in ‘Spider-Man: Far From Home’.
AP Tom Holland en Jake Gyllenhaal in ‘Spider-Man: Far From Home’.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mike Bemelmans

    Die kerel is geboren om Spider-Man te worden, wat een acteur zeg. Top!