Tom Cruise gooit hoge ogen met 'MI: Rogue Nation'

GETTY
'Mission: Impossible - Rogue Nation' heeft een prima openingsweekeinde achter de rug. De actiefilm met Tom Cruise in de hoofdrol bracht in de Verenigde Staten en Canada omgerekend 50,9 miljoen euro in het laatje, goed voor de eerste plek in de box office-lijst.

'Rogue Nation' is alweer het vijfde deel in de 'Mission: Impossible'-filmreeks. Ook buiten de VS en Canada valt de blockbuster over geheim agent Ethan Hunt in de smaak. Zo leverde 'Rogue Nation' in Zuid-Korea een recordbedrag van 15,5 miljoen euro op, meldt filmsite The Hollywood Reporter. Wereldwijd stond de teller op een slordige 110 miljoen euro.

Voor Cruise is het jaren geleden dat een van zijn films zoveel bezoekers trekt in eigen land. Alleen 'Mission: Impossible II' (2000) en 'War of the Worlds' (2005) konden betere cijfers overleggen. "Dit weekeinde toont aan dat Tom nog steeds een grote ster is en 'Mission' nog steeds een van de populairste franchises", zegt topman Rob Moore van filmstudio Paramount.

De nieuwe comedy 'Vacation', met rollen voor onder anderen Christina Applegate, Ed Helms en Chris Hemsworth, moest zich tevreden stellen met de tweede plaats. Het gat met koploper 'Rogue Nation' is groot: Vacation bracht in het weekeinde 13,4 miljoen euro op in de VS en Canada. De films 'Ant-Man', 'Minions' en 'Pixels' completeren de top vijf.

EPA