The X-Files: gids voor bingewatchers

David Duchovny (Fox Mulder) in de film The X-Files: I Want to Believe.
photo_news David Duchovny (Fox Mulder) in de film The X-Files: I Want to Believe.
Dit weekend wordt in de Verenigde Staten de aftrap gegeven voor zes nieuwe afleveringen van de iconische tv-reeks The X-Files. Voor wie wacht tot ze ook in onze contreien beschikbaar zijn en intussen een inhaaloperatie plant op dvd: hier zijn de essentiële afleveringen om 'mee' te zijn. Opgelet: spoilers!

Seizoen 1: De pilot is natuurlijk verplichte kost. Sleutelfiguren worden getoond en belangrijke plotlijnen in gang gezet met Deep Throat (aflevering 1), Conduit (3) en E.B.E. (16), maar de strijd tegen de duistere schaduwmacht die heult met buitenaardsen komt pas op gang in seizoensfinale The Erlenmeyer Flask (23).

Seizoen 2: De samenzweringsplot vliegt laat in de sprint met Duane Barry (aflevering 5) en Ascension (2x06), waarin Scully wordt ontvoerd. Pas in One Breath (8) keert ze terug. In Colony (16) en End Game (17) jagen de agenten op een buitenaardse premiejager. En in afsluiter Anasazi (2x25) wordt het helemaal duidelijk dat de overheid de booswicht is.

Seizoen 3: The Blessing Way (aflevering 1) en Paper Clip (2) zetten het verhaal verder. Een buitenaards lijk brengt antwoorden met zich mee in Nisei (3x09) en 731 (10), en in Piper Maru (15) en Apocrypha (3x16) blijkt een buitenaards goedje in een geborgen WOII-tanker een sleutelrol te spelen in de samenzwering. In finale Talitha Cumi (3x24) maken zowel Mulder en Scully als de samenzweerders jacht op een man met - al dan niet buitenaardse - helende krachten.

David Duchovny in 1993.
photo_news David Duchovny in 1993.

Seizoen 4: Herrenvolk (aflevering 1) gaat verder op de cliffhanger van vorig seizoen. We komen meer te weten over de sleutelfiguur in de samenzwering met Musings of a Cigarette-Smoking Man (7). In Tunguska (9) en Terma (10) leidt de zoektocht naar het aliengoedje naar Siberië. Scully blijkt een buitenaardse kanker te hebben in Memento Mori (15). In Tempus Fugit (17) en Max (4x18) houdt een vliegtuigcrash bepaalde potjes ongedekt, in Zero Sum (21) wordt alles op Scully's genezing gezet, en in Gethsemane (24) lijkt eindelijk het bewijs voor buitenaards leven naar boven te zijn gewoeld.

Seizoen 5: Mulder is voortvluchtig en Scully ligt op haar sterfbed in dubbelaflevering Redux (aflevering 2-3). Scully heeft misschien een half-buitenaardse dochter in Emily (7). Mulders geloof in aliens wordt beproefd in Patient X (13) en The Red and the Black (14). Slotaflevering The End (20) zet de deur open voor bioscoopfilm The X-Files: Fight The Future (1998), waarin een paar belangrijke revelaties worden gedaan.

Seizoen 6: In opener The Beginning wordt er meteen verder geborduurd op wat er na de bioscoopfilm gebeurde. Walter Skinner, de directe chef van het duo, wordt het slachtoffer van een mysterieus virus in S.R. 819 (aflevering 9). Mulder en Scully maken eindelijk vooruitgang om de samenzweerders te ontmaskeren in Two Fathers (11) en One Son (12). En in finale Biogenesis (22) reist Scully een buitenaards artefact achterna naar Ivoorkust.

Seizoen 7: Dubbelepisode The Sixth Extinction (aflevering 1) en Amor Fati (2) sluit de gebeurtenissen in Afrika af. Sein und Zeit (10) en Closure (11) brengen een einde aan de verhaallijn rond Mulders ontvoerde zus. De Roker confronteert Scully met een vergiftigd geschenk in En Ami (15). En in finale Requiem (21) keert het tweetal terug naar de plaats van hun allereerste zaak, om er een nieuw mysterie op het spoor te komen.

Seizoen 8: Deze keer wordt Mulder ontvoerd, en Scully moet in Within (aflevering 1) en Without (2) samen met nieuwe partner John Doggett (Robert Patrick) achter de waarheid aan. Voor de rest van het seizoen wordt de normale structuur van een X-Files-jaargang omgegooid: het merendeel van de afleveringen draait rond de zoektocht naar Mulder na diens ontvoering, die de makers handig in het leven hadden geroepen nadat acteur David Duchovny slechts voor een beperkt aantal afleveringen had getekend. In This is Not Happening (8x14), halfweg het seizoen, voegt ook agente Monica Reyes (Annabeth Gish) zich bij de cast. De losstaande afleveringen die niet nodig zijn om te bekijken, zijn 3 tot 10, en tussen degene die wel de plot verderzetten is 12 (Medusa) ook niet absoluut essentieel.

Seizoen 9: In de dubbele openingsepisode Nothing Important Happened Today (aflevering 1-2) verdwijnt Mulder opnieuw van het toneel, en gaat ook Scully voortaan een schaduwrol spelen. In Trust No 1 (6) komt Mulders tweede verdwijningszaak nog eventjes naar boven, net als in de twee dubbelepisodes Provenance / Providence (9- 10), en Jump the Shark / William (15-16). Daarna gaat het in één rechte lijn naar de twee uur durende seriefinale, die niet helemaal naar waarheid The Truth (19-20) werd gedoopt.