Sterk statement: acteur Benedict Cumberbatch weigert voortaan films waar vrouwen minder verdienen dan hij

EPA
Benedict Cumberbatch (41) heeft zich voorgenomen om alleen nog maar aan projecten mee te werken waar vrouwen en mannen evenveel verdienen. Dat vertelt de Britse acteur in een interview met Radio Times.

"Gelijke salarissen en gelijke behandeling zijn de centrale principes van feminisme", stelt Cumberbatch. Hij roept collega's op om zijn voorbeeld te volgen. "Kijk naar je salaris en vraag wat vrouwen betaald krijgen. Als ze niet hetzelfde salaris ontvangen als mannen, moet je zeggen dat je niet meewerkt."

De acteur, onder meer bekend van zijn rollen in Sherlock Holmes en The Imitation Games, wil vrouwen graag een belangrijkere rol geven binnen de filmwereld. In Cumberbatch' productiebedrijf SunnyMarch werken vrijwel alleen maar vrouwen. "Ik ben er trots op dat mijn bedrijfspartner Adam Ackland en ik de enige mannen zijn binnen de organisatie. Ons volgende project is een verhaal over het moederschap, volledig bekeken vanuit het vrouwelijk perspectief. Het is de bedoeling om in de toekomst meer van dit soort projecten te doen. De helft van het publiek bestaat immers uit vrouwen", stelt de 41-jarige Cumberbatch.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van Den Bergh

  Het loon van een acteur wordt bepaalt op zijn of haar populariteit, niet op gender! Dat snappen velen blijkbaar niet.

 • Robin Vranckx

  Daar gaat zijn carrière, wat gaan ze doen een onbekende vrouwelijke actrice die naast hem moet acteren ook miljoenen geven? Entertainment is totaal anders, moet Justin Bieber evenveel verdienen als Emma Bale, neen want zij is verwaarloosbaar en hij is superpopulair, daardoor gaan mensen meer voor hem betalen.

 • jef franse

  Men hoort betaald te worden naar de prestaties en niet naar het geslacht. Al zou dat menig politici in extreme armoede doen belanden.

 • Christian Smets

  Dan gaan ze ZIJN loon verlagen, zo zijn de bonzen nu eenmaal.

 • Sven Kerstens

  Gaat dat ook gelden in voetbal, wielrennen, .... onmogelijk.