Stan Lee, geestelijke vader van Spider-Man en de Hulk, overleden op 95-jarige leeftijd

Photo News
De vader van onsterfelijke superhelden als Spider-Man, de Hulk en X-Men is gestorven. Stan Lee (95), de bedenker van het iconische Marvel universum, wilde zelf ook een superkracht hebben. Hij droomde van de controle over het geluk. “Want als je altijd geluk hebt, kan je alles bereiken”.

Zonder Stan Lee zou de wereld vandaag geen Iron Man of Spider-Man kennen en zouden de Fantastic Four en X-Men niet bestaan. Hij bedacht superhelden aan de lopende band. In tegenstelling tot buitenaardse, onfeilbare en perfecte wezens als Superman hadden de creaties van Lee gewone menselijke trekken als hebzucht en faalangst, zaten ze in een rolstoel en kampten ze met alledaagse problemen zoals verliefdheid. Het waren gewone mensen die per ongeluk aan hun speciale krachten kwamen. Spider-Man was populair bij de jongens omdat hij superkrachten heeft, maar ook omdat hij dezelfde problemen met zijn vriendinnetje heeft als zij.

Stan Lee maakte de Amerikaanse droom waar. Hij was de zoon van Roemeense immigranten. Op zijn 17de kreeg hij een baantje bij stripboekenbedrijf Timely Comics, dat later Marvel Comics werd. Hij schreef er teksten voor stripverhalen, onder meer voor Captain America, tot zijn baas hem in 1961 vroeg een superheldenteam te bedenken. Concurrent DC Comics gooide hoge ogen met Supeman en Batman. Lee creëerde de Fantastic Four. De strip kende meteen succes.

Onder andere Spider-Man werd door Stan Lee bedacht.
AP Onder andere Spider-Man werd door Stan Lee bedacht.

Inspiratie op vele fronten

Andere figuren zoals Hulk, Thor en X-Men volgden. Stan Lee vond de inspiratie voor zijn superhelden op vele fronten. “Na Hulk vroeg ik me af wat nog groter en sterker dan de Hulk kan zijn? Waarom geen legendarische god?” Zo ontstond Thor. Voor Iron Man, in het dagelijkse leven de zakenman Tony Stark, baseerde Lee zich op de industrieel Howard Hughes.

De schrijver was ook sociaal bewogen en durfde zijn stripfiguren gebruiken om lezers bewust te maken van maatschappelijke problemen. In 1971 liet hij een vriend van Spider-Man aan de drugs verslaafd raken. In de X-Men verhalen komen racisme en discriminatie aan bod. Lee stond er ook om bekend dat hij zijn figuren een veel ruimere woordenschat meegaf dan de andere superhelden. Hij wilde zijn jonge lezers op die manier nieuwe woorden aanleren.

Photo News

“Geluk hebben. Dat is de grootste kracht in de wereld”

In een interview werd de bedenker van de superhelden gevraagd welke superkracht hij zelf graag zou bezitten. “Geluk! Als je geluk hebt, valt alles op zijn plaats. Wat je ook wil doen, zal je verwezenlijken. Ik snap niet waarom er nog geen superheld bestaat die gewoon altijd geluk heeft. Dat zou de grootste kracht in de wereld zijn.”

De strips van Marvel, waarvan Stan Lee zowel hoofdredacteur, uitgever als voorzitter was, werden de afgelopen tien jaar vrijwel allemaal verfilmd en brachten in totaal 20 miljard dollar op. Daarmee is het een van de meest succesvolle filmreeksen in Hollywood. Stan Lee speelde in elke film een cameorol. Hij was een hotdogverkoper in ‘X-Men’, speelde Larry King in ‘Iron Man 2' en was een bewaker in ‘Captain America: the Winter Soldier’. De meeste recente film is Venom, die wereldwijd al 650 miljoen euro opbracht. Ook daar dook de legendarische bedenker van het Marvel-universum op. Toch had hij de laatste jaren een haat-liefde-verhouding met het bedrijf dat hij mee oprichtte. Zo klaagde Lee in 2005 Marvel aan omdat hij meende een groter deel van de opbrengst van de films te moeten krijgen. Het bedrijf betaalde hem 10 miljoen dollar uit.

EPA

Lee had al langere tijd gezondheidsproblemen. Hij werd vandaag met een ziekenwagen van zijn woning naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Over de doodsoorzaak is niets bekend.

Lee had tot nu toe in alle Marvel-films een cameo, een klein bijrolletje. De schrijver is ook te zien als animatie in de nieuwe film ‘Ralph Wrecks the Internet’, het vervolg op hit ‘Wreck it Ralph’.

REUTERS45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nicolas Van Hoecke

  RIP Stan Lee. Bedankt voor je ongeloofelijke fantasie en de vreugde die je bezorgd hebt aan jong en oud.

 • Jason Lahaye

  Rust in vrede

 • Gunther Bodomin

  RIP Stan Lee, een levende legende is niet meer.

 • Jan Ooms

  Een titaan die meerdere generaties inspireerde naar nieuwe hoogtes is heengegaan.

 • Francis Brooks

  RIP Stan, bedankt voor het universum dat je creëerde... Een universum waar je je als deel van de Marvelfamilie voelde! Je bent niet alleen de geestelijke vader van Marvelhelden, maar ook van eenieder die er fan van was... Bedankt, en Stan... Smash!!!!