Robbe De Hert heeft zijn film en zijn ster, en dat volstaat: "Of ik droomde van een Oscar? Zwaanst nie!"

De ster die De Hert kreeg in Oostende - proper geveegd - is knap, maar toch: "Da's reclame voor Kinepolis."
Simon Mouton Photo News De ster die De Hert kreeg in Oostende - proper geveegd - is knap, maar toch: "Da's reclame voor Kinepolis."
18 jaar lag de film 'Hollywood aan de Schelde' op het schap. Maar regisseur Robbe De Hert (75) zag zwarte sneeuw en een crowdfunding redde pas dit jaar het project. "Fantastisch, dat." Gisteren ging de film in première op het filmfestival van Oostende, maar niet voor De Hert als bekroning een ster op de zeedijk kreeg. "Dit, erkenning? Ma nee, schat. 'De Witte' die na 40 jaar nog kweetniehoeveel kijkers haalt, dát is erkenning."

Dat regisseur Robbe De Hert aan de Oostendse zeedijk voor ons zit, mag gerust het resultaat van een domino genoemd worden. Eerst waren er de artikels in de pers, nu ongeveer twee jaar geleden, over hoe het de regisseur van onder meer 'De Witte van Sichem' en 'Lijmen/Het been' intussen verging. De Antwerpenaar woonde op een OCMW-appartementje op het Zuid, was zichtbaar vermagerd, leed aan zware pijnen aan de knieën en ook zijn ogen lieten het afweten. Hij vertelde over het project dat al sinds 2000 op de plank lag, 'Hollywood aan de Schelde'. In 2004 was daarvan een testmontage klaar, maar de mannen die er het geld voor hadden, gaven hem sindsdien een njet. Toen kwamen de crowdfundingacties van lezers, wat later een benefiet in de Antwerpse Arenbergschouwburg, een gift van het Antwerpse stadsbestuur en een Vlaams minister van Cultuur die bijpaste. Van de uiteindelijk benodigde 350.000 euro voor de productie van de film, werd 125.000 euro opgehaald. Al de rest financierde De Hert ooit zelf.

Hij is er, de docu over de Vlaamse film die we vooral géén 'levenswerk' mogen noemen. "Een cowboyfilm over Jezus: dát is een levenswerk."
RV Hij is er, de docu over de Vlaamse film die we vooral géén 'levenswerk' mogen noemen. "Een cowboyfilm over Jezus: dát is een levenswerk."

18 zware jaren

En dus veegde De Hert gisteren net voor de première, ondersteund door krukken en Vlaams minister en Oostendenaar Bart Tommelein, het zand van zijn ster van de 'Walk of Fame' op de zeedijk. "Al dat publiek, straks? Ik ben bedorven met publiek - ik ben dat gewoon, wil ik zeggen. Nooit ben ik daarmee bezig geweest. Dat de regisseur van 'Girl' (Lukas Dhont, red.) als kind al van een Oscar droomde, dat begrijp ik niet. Of ik daar dan nooit van droomde? Zwaanst nie. Ik wilde filmster worden."

De Hert is sinds dat interview van twee jaar geleden amper veranderd. Volgende week viert hij z'n 76ste verjaardag en voor de fotograaf kan hij nog glimlachen, maar verder voelt hij zich slecht. De nacht van donderdag op vrijdag deed hij amper een oog dicht. "De knieën. Verkeerde medicatie. Ik gebruik morfinepleisters, hé. Maar die ben ik vergeten."

Twee jaar werkte De Hert aan de film, maar wel gespreid over een periode van 18 jaar. Het werd een documentaire over de Vlaamse filmgeschiedenis: interviews met bijzondere mensen uit onze filmwereld, beeldmateriaal van hun films en premières. "Natuurlijk waren die artikels, en de fundraising die erna kwam, fantastisch. Maar toen moesten we het natuurlijk ook áfmaken. Ik heb nog documentaires over filmgeschiedenis gemaakt, maar had nooit verwacht dat deze zo zwaar ging worden."

Enerzijds moest er liefst 200 uur aan beeldmateriaal doorploegd worden. "Er waren te veel thema's die ik niet kon belichten, waar ge normaal gezien de tijd voor moet nemen. Anderzijds wilden te veel mensen te vaak hun zegje doen. Dus werd de film veel te braaf, vind ik. Meestal kom ik franker uit de hoek. Enfin", besluit hij, "dat is mijn eigen fout. Ik ben blij dat het voorbij is."

"Weet ge, die ster: dat is reclame voor Kinepolis. Een film van 40 jaar oud, zoals 'De Witte Van Sichem' die kweetniehoeveel kijkers haalt op tv: dát is erkenning."

Dat de film een levenswerk genoemd wordt, vindt De Hert dus allesbehalve correct. "Al mijn hele leven wil ik een cowboyfilm maken over de laatste tien dagen van het leven van Jezus Christus. Daar ben ik lang mee bezig geweest en zou een levenswerk kunnen worden, maar zou ik nu niet meer aankunnen."

Robbe De Hert
Simon Mouton Photo News Robbe De Hert

Eastwood is ook al 88

"Maar 't is niet omdat ik 76 ben, dat ik niets meer plan, hé. Clint Eastwood is 88. In Portugal is er zelfs een regisseur van ver over de 100. Ge hebt toch altijd een team rond u - ge moet alleen zorgen dat ze naar u luisteren. En dat ze uw goesting doen. Dus ben ik al bezig met een nieuw project. Over Soep van Boom, de soepbedeling in Antwerpen."

Samen met de docu komt er een boek met dezelfde titel. Over zijn carrière, rijk geïllustreerd. We zien Robbe De Hert dus binnenkort wellicht niet alleen opnieuw in de Vlaamse cinemazalen, maar ook op de Boekenbeurs.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • louis van hoeylandt

  WILLY ZACHEL@ dat is vrij simpel ,al die ander hadden bijberoepen bij de tv of zoiets en die worden daar dik overbetaald voor het geen ze doen of brengen ..als het enkel van hun films maken zou moeten zijn . zou de kast van een huis er zeker niet zijn ...met 5.000.000 potentieel film kijkers zal je zeker niet rijk worden

 • Raoul Rouma

  Typetje om medelijden mee te hebben. De calimero van het witte doek. Alles opgesoupeerd en nu stoppen met een gesubsidieerd meesterwerk dat nog niemand gezien heeft. Dat ons schatje zijn handdoek maar snel in de ring gooit. Schat je bent sympathiek maar overdrijven en overdaad schaad.

 • Carl Vangenechten

  De omgekeerde wereld: Robbe krijgt een ster voor een film die nog niemand gezien heeft.

 • WILLY ZACHEL

  Ik heb het altijd raar gevonden dat al die andere regisseur zoals Jan Verheyen wel veel geld verdienen en in kasten van villa’s wonen en dat De Hert ofwel aan het doppen was ofwel bij het OCMW aanklopte blijkbaar heeft hij met al zijn gefilm nooit één cent verdiend ???

 • Marc Geerts

  Is makkelijk als ze van tevoren geld ophalen voor je. En den bierbrouwer Gatz geeft ons geld ook nog aan deze film. Goe bezig Gatz....