Renée Zellweger verdween bijna 10 jaar door te veel rollen én romances: "Ik weet weer waarom ik verliefd werd op acteren"

RV
Tussen 1996 en 2010 was Renée Zellweger (50) één van de grootste sterren in Hollywood. De actrice reeg de rollen - en haar romances -aan elkaar. Maar in 2010 verdween ze, heel bewust, uit de spotlights. Bijna tien jaar later is ze helemaal terug, met een hoofdrol in de Netflix-serie 'What/If' en een biopic over Judy Garland.

"Ik vond mezelf zo saai", vertelt Renée Zellweger over haar zelfopgelegde pauze. "Ik zat vast in een oneindige cyclus waarin het ene project na het andere zichzelf opvolgde. Ik kon het niet opbrengen om mezelf nog een seconde langer te horen praten. Ik had stilte nodig, moest wat leven en als mens groeien." Ook het feit dat ze voortdurend onderweg was, viel haar zwaar. "Je leeft constant het leven van iemand anders in een vreemd huis, waarna je weer naar de volgende stad gaat. Je kan niet écht leven. En je leeft tenslotte maar één keer. Dus verkoos ik mijn privé boven mijn carrière. Ik kan het iedereen aanraden."

Van Carrey tot Cooper

De radiostilte was een serieuze afwisseling voor de actrice, die tijdens het hoogtepunt van haar carrière niet alleen dankzij haar filmrollen de media haalde, maar ook dankzij haar liefdesleven. In 2000 begon ze een relatie met Jim Carrey, met wie ze in 'Me, Myself & Irene' speelde. "Het was erg natuurlijk voor ons om bij elkaar te zijn. Na de opnames zagen we elkaar een paar maanden niet en toen merkte ik zijn afwezigheid erg duidelijk op. Het voelde als een gemis aan." Toen het koppel uiteindelijk uit elkaar ging, werd de actrice naar goede Hollywood-gewoonte aan zowat elke vrijgezelle acteur in de industrie gelinkt, onder wie 'Friends'-acteur Matthew Perry.

In 2003 begon de actrice een relatie met Jack White, frontman van The White Stripes. White ging zelfs met haar naar de Oscars, waar ze een award voor 'Beste actrice in een bijrol' kreeg voor haar rol in 'Cold Mountain'. In december 2004, na anderhalf jaar, was het sprookje uit. Maar in 2005 trouwde ze na amper vijf maanden met countryzanger Kenny Chesney. De grote verrassing moest echter nog komen, want na slechts vier maanden werd het huwelijk al nietig verklaard op basis van 'fraude'. Daarna volgde een relatie met Bradley Cooper tussen 2009 en 2011. Hoewel het nooit officieel bevestigd werd, zou die romance stukgelopen zijn omdat Cooper zijn ontluikende carrière op de eerste plaats wilde zetten, net toen Zellweger een stapje terugzette. Ondertussen is Zellweger al sinds 2012 gelukkig met muzikant Doyle Bramhall III, een relatie die ze zorgvuldig uit de aandacht houdt. Of haar vorige romances geleden hebben onder de druk van haar beroemdheid, wil ze niet met zoveel woorden gezegd hebben. "Ik denk dat elke relatie wel beïnvloed wordt door werk en leven in het algemeen. Dat is menselijk, toch?"

Zellweger als Judy Garland, de legendarische Hollywoodactrice die wereldberoemd werd door 'The Wizard of Oz'.
RV Zellweger als Judy Garland, de legendarische Hollywoodactrice die wereldberoemd werd door 'The Wizard of Oz'.

Ode aan Judy Garland

Na een afwezigheid van bijna tien jaar - enkel onderbroken door een korte terugkeer voor 'Bridget Jones' Baby' in 2016 - is Zellweger nu weer helemaal terug. Deze week gaat de Netflix-serie 'What/If' in première, en in november komt de biopic 'Judy' uit, waarin ze de legendarische Judy Garland vertolkt. De actrice vermoedt dat die lange pauze haar best goed gedaan heeft. "Ik weet niet of ik nu per se een betere actrice ben. Ik hoop in ieder geval dat de gebeurtenissen uit mijn leven mijn acteerprestaties op een bepaalde manier zullen beïnvloeden. Maar ik denk dat ik wel beter ben in het omgaan met alles wat erbij komt kijken, iets wat me vroeger echt parten speelde. Ik kijk anders tegen het acteren aan, want ik weet weer waarom ik er in het begin verliefd op werd."

Daarnaast is ze erg blij met de rollen die ze toegewezen kreeg. Als Anne in 'What/If' speelt ze een mysterieuze vrouw die een pasgetrouwd paar een gevaarlijk aanbod doet. Veel heeft ze wel niet gemeen met Anne. "Ik ben alleen geïnteresseerd in haar kleerkast", lacht Zellweger. "Veel meer is er niet tussen ons. Ik ben veel conservatiever dan zij, en ik ben al helemaal niet zo stoutmoedig, behalve wanneer ik bij mijn dichtste vrienden ben." Dan is de rol van Judy Garland haar meer op het lijf geschreven. "Oh, ze was zo'n iconische figuur toen ik opgroeide! Ik heb nog nooit zoiets speciaals gedaan, want iedereen die meewerkte had wel een andere motivatie om dit te doen. De film is echt een liefdesbrief aan haar."

Netflix