Record aan vrouwelijke regisseurs in Hollywood

‘Captain Marvel’ is een van de succesfilms die geregisseerd werd door een vrouw
AP ‘Captain Marvel’ is een van de succesfilms die geregisseerd werd door een vrouw
Het aantal vrouwen achter de camera in Hollywood-producties is tot een recordhoogte gestegen in 2019. Er werden 12 goed scorende films door vrouwen geregisseerd, waaronder ‘Frozen II’, ‘Captain Marvel’ en ‘Hustlers’. Vrouwen waren betrokken bij iets meer dan 10% van de topfilms van het afgelopen jaar; twee keer zoveel als een jaar eerder en het hoogste percentage van het afgelopen decennium. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Zuid-Californië.

Volgens een andere studie, van de Universiteit van San Diego, bestaat 20% van alle regisseurs, schrijvers, producers, editors en cinematografen uit vrouwen. "Voor het eerst in 13 jaar zien we een verandering in het aannamebeleid van vrouwelijke regisseurs", stelt een van de onderzoekers.

#MeToo
Diversiteit is door de opkomst van de #MeToo- en de Time's Up-bewegingen een hot topic geworden in Hollywood. Toch heeft nog maar een vrouw een Oscar gewonnen voor Beste Regisseur. Dat was Kathryn Bigelow die ‘The Hurt Locker’ regisseerde in 2010. Voor de Golden Globes Awards, die zondag worden uitgereikt, is geen enkele vrouwelijke regisseur genomineerd. Volgens de onderzoekers moet er dan ook nog veel werk worden verzet. "Het is nog maar de vraag of 2019 op zichzelf staat, of dat het het begin is van een nieuwe trend."
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patrick De pauw

    Ja en met #metoo zijn het ineens allemaal vrouwen die het kunnen zal lang duren eer zij gaan bleiten bij de afgang van hun films en dan zal het weer de schuld zijn van mannen hè