Polanski krijgt César voor beste regie - vrouwen verlaten uit protest de zaal

REUTERS
De van verkrachting beschuldigde regisseur Roman Polanski (86) heeft in Frankrijk de César voor beste regie gekregen voor zijn film ‘J’accuse’ - ook gekend onder de internationale titel ‘An Officer and a Spy’. Verscheidene vrouwen verlieten uit protest prompt de zaal.

Met 12 nominaties was “J’accuse” van Polanski de grootste kanshebber voor de Franse filmprijzen, maar dat bleef niet onomstreden. De Pools-Franse filmmaker werd in 1977 al aangeklaagd voor de aanranding van een dertienjarig meisje in de VS. Hij pleitte schuldig, maar vluchtte naar Europa nog voor een vonnis kon worden uitgesproken.

Vorig jaar beschuldigde de Franse fotografe Valentine Monnier Polanski ervan dat hij haar in 1975 verkrachtte toen ze een achttienjarige actrice en model was. Polanski ontkent de feiten.

Polanski, de cast van de film en het productieteam waren zelf niet op het belangrijkste jaarlijkse evenement voor de Franse cinema aanwezig. Die beslissing kwam er nadat de Franse minister van Cultuur Franck Riester vrijdag zei dat het succes van een regisseur die beschuldigd wordt van seksueel geweld de verkeerde boodschap meegeeft in het #MeToo-tijdperk. Polanski vreesde naar eigen zeggen voor “een lynchpartij”.

Naast beste film won ‘J’accuse’ ook de prijzen voor beste bewerking en beste kostuums. Andere winnaars waren onder meer Roschdy Zem (beste acteur), Anaïs Demoustier (beste actrice) en ‘Les Misérables’ (beste film). 

Actrice Adèle Haenel verliet de zaal toen Polanski uitgeroepen werd tot winnaar in de categorie 'beste regisseur'.
AP Actrice Adèle Haenel verliet de zaal toen Polanski uitgeroepen werd tot winnaar in de categorie 'beste regisseur'.

Een van de vrouwen die uit protest de zaal verliet, was actrice Adèle Haenel, die vorig jaar naar buiten kwam met het nieuws dat ze als kind misbruikt werd door regisseur Christophe Ruggia. Voor de aanvang van de ceremonie vertelde Haenel aan de New York Times dat Frankrijk “de boot van de #MeToo-beweging had gemist”. “Eer betonen aan Polanski is spuwen in de gezichten van alle slachtoffers. Het betekent dat vrouwen verkrachten niet zo slecht is”, zei ze.

In Parijs werd vandaag betoogd tegen de nominatie voor Polanski.
Photo News In Parijs werd vandaag betoogd tegen de nominatie voor Polanski.

Kort voor de sterren arriveerden voor de awardceremonie in de Salle Pleyel kwam het buiten tot een confrontatie tussen betogers en de politie. Een beetje verderop vond een vreedzame betoging plaats.

De Césars kregen dit jaar door de nominatie voor Polanski de bijnaam Césars de la Honte' (Césars van de schaamte).
Photo News De Césars kregen dit jaar door de nominatie voor Polanski de bijnaam Césars de la Honte' (Césars van de schaamte).6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hans Engelen

  Onschuldig? Er staat letterlijk in het artikel dat hij zelf schuld heeft bekend. Als je zegt van het gaat over het werk, niet de persoon dan kan er gepraat worden of het gepast is of niet. Maar over of hij al dan niet schuldig is denk ik dat er nog weinig discussie kan zijn. Mogelijk wil hij nu anders pleiten maar dan is het aan hem om in beroep te gaan. Tot hij dat wint is het wettelijk gesproken kristal helder. Hij is schuldig.

 • ALAIN VAN UTTERBEECK

  De prijzen zijn voor het werk, niet voor zijn persoon...

 • Pé Gevers

  Het is niet de regisseur die moet beoordeeld worden, wel het werk dat hij verricht heeft. Iemand kan heel goed zijn in datgene hij doet, maar geen "goed" persoon zijn.

 • Stefaan Baert

  Hij maakt(e) mooie films. De kritiek is terecht. En de enorme lading jaloezie en platte geldzucht van sommige valse slachtoffers maakt dat de echte slachtoffers de dupe blijven.

 • Bram De Spriet

  Onschuldig tot tegendeel bewezen is !! Wie zegt dat ze hem niet beschuldigen voor geld en schadevergoeding . Alles kan in deze wereld !!!