Pixar-film 'Onward' verboden in vier landen in Midden-Oosten wegens lesbisch personage

De cyclops Specter verwijst in de film naar haar "vriendin".
Disney/Pixar De cyclops Specter verwijst in de film naar haar "vriendin".
De nieuwe Disney-Pixarfilm ‘Onward’ mag niet vertoond worden in Koeweit, Oman, Qatar en Saudi-Arabië, omdat er in de film een kleine verwijzing zit naar een lesbische relatie.

‘Onward’ gaat over een wereld waarin magische wezens zoals tovenaars en eenhoorns hun magie kwijt zijn. Een van de personages is Specter, een paarse cycloop die als politieagente werkt en verwijst naar haar “vriendin”. Specter, wiens stem wordt ingesproken door actrice Lena Waithe, is het eerste openlijk homoseksuele Disney-personage.

Het was Waithes idee om haar personage lesbisch te maken. “Ik vroeg, mag ‘ik het woord vriendin’ gebruiken? Is dat OK?”, zei ze tijdens een opnamesessie. “Ik zei gewoon: ‘het klinkt vreemd’”, herinnert Waithe zich. “Ik heb zelfs een lesbische stem, vind ik. Ik vind niet dat het juist klinkt om ‘echtgenoot’ te zeggen. Ze zeiden ‘oh ja, doe dat’. Ze waren daar cool en rustig over. En het werd iets heel bijzonders.”

In Rusland, waar holebi-inhoud ook vaak wordt gecensureerd, werd het woord “vriendin” vervangen door “partner” en wordt het geslacht van Specter niet vermeld.

De Amerikaanse actrice Lena Waithe spreekt de stem van Specter in.
EPA De Amerikaanse actrice Lena Waithe spreekt de stem van Specter in.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kristof Degros

  En dan staan ze versteld dat mensen niet gek zijn van het midden oosten. Ze leven eigenlijk met de gedachtengang van de middeleeuwen, maar dan met een smartphone en een 65 inch tv. Dat moet clashen, je kan niet zo een gedachtengang hebben en dan willen meedoen met het meer geëvolueerde westen.

 • Hubert Van Herck

  Tja, dat tolerante, vredelievende geloof zit er voor iets tussen, vrees ik.

 • Lakshmi Boedts

  En net van die landen willen graag in Europa wonen ? Regel 1 wees verdraagzaam! Regel 2 Geen vooroordelen

 • Mike De Coster

  Ik heb de film net gezien en het is mij zelfs niet opgevallen tot ik dit artikel las...

 • Steven Stymans

  Film net gekeken. Echt een aanrader!